Joomla Free Template by FatCow Hosting

Vessetek a mókusok közé...

Barbara KaczvinszkyDobjatok követ rám...  De akkor is...
Életem során rengeteg emberrel találkoztam, akik közül ki ezt, ki azt a pártot favorizálta, és bőven akadt olyan is, aki egyetlen politikai szervezetben sem bízott. Aztán időről-időre változott ez is. Aki tegnap még ennek tapsolt, mára már másnak. Az okok annyifélék, ahány ember. Érdek, lelkiismeret, fejlődés, csalódás, félelem, remény? A válaszok az egyénekben keresendők. Találkoztam fanatikusokkal, fanatizálhatókkal, és voltak, akiket a saját személyiségük óvott a fanatizmustól. Kaczvinszky Barbara a Hét Olajfa Egyesület vezetőjének írását olvashatják.

Nem bíráltam senkit pusztán azért, mert X-ben, vagy Y-ban hitt. Ki a körtét, ki az almát szereti. Van, aki meg nem szereti a gyümölcsöt. Rajtam se kérje senki számon, hogy kit, vagy mit és miért szeretek. Ha kérdeznek, válaszolok. Ha meg nem kérdeznek, csak ítélkeznek, az nem érdekes. Annyit ér. De ez csak annyiban érdekes, hogy számomra nem vízválasztó, ha valaki mást kedvel, mint én. A legjobban többnyire a hűséget díjazom, valamint a feltétel nélküli alázatot és a tisztességes munkát. No meg azt, ha ezek mellé gyűlölet nem, de párbeszédképesség párosul. Ha ezek adottak, nem releváns, hogy épp ki kit favorizál. Pártos emberek esetében leginkább a "talpasokat" kedvelem. Kik azok akiket "talpasoknak" nevezek? Többnyire ők az egyszerű tagok vagy szimpatizánsok.

Ők azok, akik önzetlenül, reménykedve, egy élhetőbb világba vetett hitükkel állnak az utcán télben-nyárban, ők tolják a szekeret, végzik a kulimunkát. De "talpasok" azok is, akiknek nincs " pártjuk", csak az életet szeretnék végigtalpalni normálisan.

Ők azok, akikkel a szemünk találkozik. És ők azok, akik többnyire kisemmizettek lesznek. Nekik a politika ritkán oszt szerepet, bár cukin Kánaánnal hitegeti őket. Lehet mondani, akkor nagy baj van a politikával. Nagy baj van. De nem erről akarok írni, csupán az emberekről. A talpasokról, meg azokról, akik inkább kívül maradnának a "politikán". Ami természetesen nem feltétlenül jelent kívül maradást. Divat manapság általánosítani. Szidalmazni, hogy MSZP-és, DK-ás, LMP-és, Fideszes, Momentumos, Együtt-es, PM-es, civil, stb. Ritkán gondol bele a többség a "talpasok" világába: hát, könnyebb szidalmazni.

Nem barátaim, én a szidalmazásba nem megyek bele. Nem tehetem, hiszen barátokat tagadnék meg ezzel, de az is lehet, túlteng bennem az empátia. Ez pedig ma nem számít erénynek. Jól van, elviselem ha nem vagyok trendi.

A gyűlölet generálására nemet mondok. A gazemberség nem jobb vagy baloldali sajátosság. Miként a tisztesség sem politikai oldalak kiváltsága.

Olyan országban szeretnék élni, ahol nem a kétes karizma, hanem a tisztesség, a hitelesség és a szakértelem a mindenkori vezetők kiválasztásának az alapja. Ha ehhez párosul a karizma, az csak plusz legyen. Járjon le végre a Cipollák kora, hisz megszenvedte már ez a nép, hogy milliók rendre csak kicsi, elkábított Máriók lesznek. Egy olyan országot álmodom, ahol a különbözőség a választás szabadságát adja meg, de egységet épít, és nem szakadékba taszítja egyik a másikat. Ahol a bűnöknek következménye van, de politikai leszámolásokat a jog eszközeivel garázdálkodva véghezvinni nem lehet.

Hétköznapi állampolgárok nem felelősei annak, ha egy rendszer élhetetlenné válik. Akkor sem azok, ha nem ismerték fel idejében, hogy élhetetlen. A kollektív bűnösségben nem hiszek. Az azt feltételezne, hogy a gonoszsághoz mindenki intelligenciája adott. Ez nincs így, nem kell hozzá külön IQ-tesztet sem készíteni.

De bármilyen egyszerű és gyarló az emberek többsége, előbb-utóbb rájönnek, ha átverik őket. De nem attól fognak rájönni, hogy bárkik lehülyézik őket, vagy mantrázzák nekik, hogy "ezannyiraszörnyű", hanem attól, hogy a saját bőrükön megérzik. Aztán persze frusztrálódnak, félnek, idomulnak. Mindenféle stáció létezik. Az azonban biztos, hogy a történelem során minden olyan rendszer összeomlott, mely élhetetlenné vált. A 21. században már nem lehet lakat alatt őrizni az információkat, nem lehet kábítani a végtelenségig. A fáraók szavatossági ideje rég lejárt.