Joomla Free Template by FatCow Hosting

Gondolatok a lengyelországi antiszemitizmusról

Lapunk, a Demokrata.Info céljai között szerepel, egyrészt, hogy olyan írásokat, cikkeket, tanulmányokat közöljünk, másrészt felhívjuk azokra olvasóink figyelmét, amelyik a diktatúrákról, a fasiszta, vagy kommunista ideológiákról, a gyűlöletről, a kirekesztésről, a rassziszmusról, az antiszemitizmusról, a cigányellenességről, az idegengyűlöletről, mások megbélyegzéséről szólnak. Szeretnénk most egy olyan írásra a figyelmet ráirányítani, ahol a szerző összegyűjtött a témához kapcsolódó fontos szakirodalomból jó-néhányat. A gyűjtemény, amelyre olvasóink figyelmét szeretnénk felhívni az a "Náci népirtás és tömeges lengyel zsidógyilkolás" címmel jelent meg. Egy nyugalmazott történelemtanár, Fekete György írása.Lapunk, a Demokrata.Info céljai között szerepel, egyrészt, hogy olyan írásokat, cikkeket, tanulmányokat közöljünk, másrészt felhívjuk azokra olvasóink figyelmét, amelyik a diktatúrákról, a fasiszta, vagy kommunista ideológiákról, a gyűlöletről, a kirekesztésről, a rassziszmusról, az antiszemitizmusról, a cigányellenességről, az idegengyűlöletről, mások megbélyegzéséről szólnak. Szeretnénk most egy olyan írásra a figyelmet ráirányítani, ahol a szerző összegyűjtött a témához kapcsolódó fontos szakirodalomból jó-néhányat. A gyűjtemény, amelyre olvasóink figyelmét szeretnénk felhívni az a "Náci népirtás és tömeges lengyel zsidógyilkolás" címmel jelent meg. Egy nyugalmazott történelemtanár, Fekete György írása.

 

 

Fekete György: 

Náci népirtás és tömeges lengyel zsidógyilkolás

A lengyeleknek nehezebb szembenézni az antiszemitizmussal és a holokausztba történt tevőleges belesodródással, mint nekünk, magyaroknak. Hiszen Lengyelországot a III. Birodalom leigázta, uralma során lemészárolva 3 millió nem zsidó lengyelt.

Ugyanakkor ilyen nagyságrendben pusztították a lengyelországi zsidókat is, a Reich kapitulációjakor hírmondó se nagyon akadt belőlük. Akik pedig nagy-nagy szerencsével mégis életben maradtak, zömükben a háború után ismét fellángoló, immár megint lengyelek által végrehajtott pogromoktól űzve külföldre menekültek.

Nálunk „csupán” kirabolták a zsidókat, férfijaikat munkaszolgálattal ritkítva (és két tömeggyilkosság a holokauszt Magyarországot érintő bevezetőjeként: Kamenyec-Podolszk, Újvidék), hogy végül az Auschwitzban megölt majd 400 ezer zsidót – előzőleg (a gettósítást követően) – marhavagonokba gyömöszöljék oda „szállításra”, illetve néhány ezret a Dunába lövöldözzenek végidőben. (Persze 1945 utáni zsidólincseléssel mi szintén „büszkélkedhetünk”, nem is eggyel.)

 

Az írás teljes terejedelemben ide kattintva elolvasható.