Joomla Free Template by FatCow Hosting

Bocsánat, hogyha kérdem…Mi a siker titka?

Aki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: Félix Anikó szociológus, az MTA-ELTE Peripato Kutatócsoportjának tagja. Számos cikket, tanulmányt publikált a Jobbik sikeréről, és a nők párton belüli szerepéről. Kutatásáról és tapasztalatairól kérdezi Őt a Demokrata.info.Aki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: Félix Anikó szociológus, az MTA-ELTE Peripato Kutatócsoportjának tagja. Számos cikket, tanulmányt publikált a Jobbik sikeréről, és a nők párton belüli szerepéről. Kutatásáról és tapasztalatairól kérdezi Őt a Demokrata.info.

 

DI: A Jobbik a ma működő pártok közül a legfiatalabb. Viszonylag rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert főleg a fiatalok körében.  Bocsánat, hogyha kérdem, mi a siker titka?

Félix Anikó: A rendszerváltás után felnövő fiatalok egyik párthoz sem kerültek közel. A Jobbiknak sikerült ezt az űrt betölteni. A Jobbik közösségi identitást ad a fiataloknak. Hitelérdemlően képviseli őket az on line térben, melyet ők használtak először a pártok közül.

A párt rendelkezik egy erős szubkultúrával, melyet zenekarok, a magyarság tudatot erősítő táborok, fesztiválok, boltok is kiszolgálnak. Széles a paletta, mindenki megtalálja azt, ami vonzó, és elfogadható számára a csatlakozáshoz.

DI: A Jobbik holdudvarához közel álló zenekarok szövegei meglehetősen rasszista, antiszemita nézeteket sugallnak.  Erre „vevők” a fiatalok?

Félix Anikó: Egész társadalmunkban jelen van régóta a rasszizmus és az antiszemitizmus. Csúcsra igazából a Jobbik járatta, amikor közös ellenségnek kiáltotta ki a cigányságot, de az őket támogató fiatalok nem föltétlenül cigányellenesek. Van egy nagyon tág ideológiai keret, amiben ott a rasszizmus is, de nem egyetlen eszmeként. Keverednek a nacionalista vonallal a miszticista, ezoterikus, és a magyarság eredetét kutató, bemutató eszmék is. Ezzel női támogatók egy csoportjában is sikereket ér el, akik fogékonyak ezen eszmékre.

DI: A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, és társaik nem éppen nőies vonalat képviselnek. Bocsánat, hogyha kérdem, mi lehet egy nő számára vonzó ebben?

Félix Anikó: Egyes gender kérdések esetében elmondható, hogy a Jobbik erősen képviseli a nők érdekeit. Ez közrejátszhatott abban, hogy nőtt a Jobbik támogatottsága a nők körében. A paramilitáris szervezetek is erős közösséget teremtenek. Megmutathatják, hogy érnek annyit, mint a férfiak. Egyenrangúnak érzik magukat. Jelen vannak a különféle rendezvényeken, árulják a könyveket, lemezeket, vagy a kultúra terjesztését kulturális egyesületekben végzik. Később a gyermeknevelés során az ideológiát tovább adják gyermekeiknek.  

DI: A cukikampánnyal veszít, vagy nyer a Jobbik? Nem kétélű „fegyver” ez?

Félix Anikó: A radikális vonalat képviselők száma valóban csökkent, de az „arculatváltás” pont azokat hozza vissza, akik elpártoltak. Az ideológia változatlan maradt. A radikálisok a holdudvarban lévő szervezetekhez pártoltak, ahonnan egy újabb esetleges arculatváltás után csatlakozhatnak….A Jobbik szakadásához jelenleg még nincs meg a háttér.

DI: Sokan párhuzamot vonnak a Jobbik és a görögországi Arany hajnal között és hiányolják a fellépést ellenük, betiltást követelve. Reális a páthuzam?  

Félix Anikó: Görögországban pártot nem lehet betiltani. Görögországban sem a pártot tiltották be, hanem a vezetőit tartóztatták le. Mindkét párt célja az volt, hogy tömegpárttá váljon, ami sikerült is. Görögországban a kormány akarta letörni az Arany Hajnalt, - igaz az átmeneti stagnálás után újra emelkedik a népszerűsége - Magyarország még nem tart ott. Az igényt a Jobbikon túli politikára kiszolgálja a Nemzeti Forradalmi Párt (Magyar Hajnal).

Görögországban egyértelműen bizonyítást nyert, hogy az Arany Hajnalnak köze van a gyilkosságokon, nálunk tényszerűen nem bizonyította a bíróság, hogy a Jobbik áll a cigánygyilkosságok mögött.

 

sztorma HCJD