Joomla Free Template by FatCow Hosting

Bocsánat, hogyha kérdem….Mit csinál egy országos főrabbi?

FrolichRobertAki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: Dr. Frölich Róbert, országos főrabbi. A menekültek segítéséről, a katonák vallásgyakorlásáról, az országos főrabbi feladatairól és a botrányokról is kérdezi Őt a Demokrata.info.

 

 

 

 

Demokrata.info: A zsidó egyház nem hierarchikus felépítésű. Miért szükséges mégis egy országos főrabbi, és mi a feladata?

Dr. Frölich Róbert: Az országos főrabbi képviseli a zsidóságot, mai kifejezéssel élve ő a felekezet vallási arca. Munkáját a Rabbitestülettel és a Mazsihisz vezetésével szorosan együttműködve végzi. A felekezetet és annak munkáját érintő ügyekben ő a katalizátor.

Természetesen vannak politikai-protokolláris feladatai is, amit teljesítenie kell. Munkám során szeretném megtalálni az egyensúlyt a politikai protokoll és vallási feladatok közt. Ehhez a tábori rabbi feladatkör jó alapot adott.  

Demokrata.info: A zsidó vallású sorkatonáknak vallásgyakorlása milyen problémák elé állították Önt?

Dr. Frölich Róbert: Tábori lelkészként a Magyar Honvédség vezetésével együttműködve mindent megtettünk, hogy biztosítsuk a sorkatonák számára a zsidó életet a seregen belül, többek között kóser étkezést. A lehetőségek és az előírások betartása mellett igyekeztük megoldani a szombat és az ünnepek megtartását is.

Demokrata.info: Az új egyházügyi törvény rendelkezései alapján az eddigi egységes zsidó egyházat megbontotta, három részre tagolta. Miért volt erre szükség?

Dr. Frölich Róbert: Az egyházügyi törvényt nem én hoztam. Erről talán a törvényalkotót kellene megkérdeznie.

A Mazsihisz egyesíti a neológ és az ortodox hitközségeket. Kisegyházként működik az EMIH, és ott vannak a még a reformközösségek, a Bét Orim és a Szim Salom, amelyek nem kapták meg az egyházi elismerést. Véleményem szerint minden zsidó és nem zsidó kisegyháznak egyenlőség, egyenlő esély jár.

Demokrata.info:  A főrabbi mennyire tud válaszokat adni olyan társadalmi kérésekre, mint például a menekültek kérdése?

Dr. Frölich Róbert: A Mazsihisz civilekkel és a Bét Orim zsidó közösségel együtt elsőként az egyházak közül vett részt a menekültek segítésében, adományokat gyűjtöttünk és juttattunk el nekik. Nem azért tettük, hogy elismerést vívjunk ki, az elesettek gyámolítása vallási kötelezettségünk is egyben.

Demokrata.info: A menekültügyön kívül napjaink égető kérdése az antiszemitizmus, rasszizmus is. Hogy látja ezt Ön? Nőttek az ilyen jellegű megnyilvánulások?

Dr. Frölich Róbert: Egy régi cinikus mondás szerint antiszemiták vannak, de antiszemitizmus nincs. Nem osztom e nézetet. Egy antiszemita megnyilvánulás is több a megengedettnél. Elharapódzott mára az ellenségeskedés. Nem valamiért, hanem valami ellen ágálunk. Hogy nőtt-e az antiszemitizmus, nem tudom, azt viszont igen, hogy a hangja erősödött.

Demokrata.info: Emiatt a felerősödött hang miatt félnek az idősebb korosztály tagjai, és nem értik meg a fiatalok félelemhiányát, ezért vándorolnak ki sokan? Számszerűsíthető a kivándorlók nagysága?

Dr. Frölich Róbert: Annak csak örülni lehet, hogy ma a zsidó származású fiatalok nem félnek, szabadon élik életüket. Az idősebb korosztály fő feladata, hogy a veszélyérzetre felhívja a figyelmet.

Nem vezetünk statisztikát az elmenőkről. Sokszor párhuzamot vonnak a Vészkorszakkal, már ami a kivándorlást illeti. E párhuzam téves, mert igen nagy a különbség. A Vészkorszak előtti kivándorláskor nem volt precedens, ma már van, maga a Vészkorszak. Ma Európa nem itatódott át a fasizmussal, mint akkor. A végleges országelhagyás nem visszavonható döntés, nagy súlya van.

Demokrata.info: Ezt a figyelemfelhívást kellett volna szolgálnia az emlékévnek. Ön hogy látja, elérte a célját?

Dr. Frölich Róbert: Ez az emlékév méltatlan volt így az áldozatokhoz és a túlélők fájdalmának enyhítésére sem volt alkalmas. Botrányosan indult, és ez rá is nyomta bélyegét. Egy méltó emlékév gesztus lett volna az államtól, melyben együttérzéséről biztosítja az áldozatokat és családtagjaikat. A Mazsihisz bojkottja bölcs döntés volt, ezt a hozzánk csatlakozók száma és indokai is igazolták.  

Demokrata.info: Az emlékév bojkottja mellett egyéb botrányok is kísérték a Mazsihisz utóbbi 1-1,5 évét. Más egyházakban is akadnak bajok, feszültségek, de általában a templom falai közt maradnak. Bocsánat, hogyha kérdem mennyire ártottak ezek a zsidó egyháznak, és miért kerülhettek ki a falak közül?

Dr. Frölich Róbert: Arról, hogy miért kerültek ki, talán a kivivők tudnának nyilatkozni. A botrányok szerintem nem ártottak. Felhívták a figyelmet arra, hogy valami nem működik jól. Mára már lecsendesedett minden, tudjuk, min kell javítani munkánk során.

Demokrata.info: Nagyon tetszett az a mondata, – amikor időpontot egyeztettünk – hogy már határidőnaplóra lesz szüksége. Most, hogy Ön az országos főrabbi, marad ideje a családra is a sok munka mellett?

Dr. Frölich Róbert: Meg kell találnom az egyensúlyt a család, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija és az országos főrabbi teendői között. A család a zsidó élet egyik színtere, a motor és az akkumulátor is. Eddig délután négytől nagyjából együtt voltunk, most ez kicsit módosulni fog.

sztorma HCJD