Joomla Free Template by FatCow Hosting

Bocsánat, hogyha kérdem… Miért?

Aki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: Tóth Kata, aki kéthetente 600 adag melegételt főz és oszt ki a budapesti hajléktalanoknak, rászorulóknak a II. János Pál pápa téren. Egyik szervezője volt az I. Országos Hajléktalanok Főzőversenyének. Az ételosztásról, a főzőversenyről és további terveiről kérdezi őt a Demokrata.info. Aki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: Tóth Kata, aki kéthetente 600 adag melegételt főz és oszt ki a budapesti hajléktalanoknak, rászorulóknak a II. János Pál pápa téren. Egyik szervezője volt az I. Országos Hajléktalanok Főzőversenyének. Az ételosztásról, a főzőversenyről és további terveiről kérdezi őt a Demokrata.info. 

Demokrata.info: A közösségi oldalon lévő profilja nem árul el Önről semmit jóformán. Munkáját azonban nagyon sokan ismerik, csak „a tóthkata”-ként emlegetik. Mit lehet és kell tudnunk Tóth Katáról azon kívül, hogy egy „intézmény”?

Tóth Kata: Egy ember vagyok, aki nem nézhette tétlenül azokat az embereket, akik Budapest utcáin hosszú sorokban álltak egy tál ételért sorba és barátaival segíteni szeretett volna a kialakult helyzeten. Ápolónőként dolgoztam egy idősotthonban, de az ott tapasztalt és megélt gondokon nem tudtam változtatni és felálltam. A hivatásomat nem teljesen hagytam ott, most is foglalkozom idősgondozással is.  

Demokrata.info: Egy ápolónő, aki segíti az időseket egyszer csak minden előzmény nélkül elkezd ételt osztani? Bocsánat, hogyha kérdem miért éppen ételosztás?

Tóth Kata: Nem minden előzmény nélkül. A 2013-as árvízkor sokkal segítettünk a gátakon dolgozó önkéntesek élelmezésében. Szendvicseket készítettünk és vittük ki oda ahol szükség volt rá. Segített a katasztrófavédelem is, nélkülük nem tudtuk volna azt, hogy mennyi szendvicset készítsünk, és hogy hova vigyük. Jó kis csapat verődött össze.

Aztán amikor 2014-ben évelején a főváros megnehezítette, és gyakorlatilag betiltotta az utcai ételosztásokat, elkezdtük az ételosztást a „János köztársaság téren”, azóta is kéthetente ott vagyunk.

Demokrata.info: „János köztársaság tér”?

Tóth Kata: Igen, így nevezték el a téren és a Keletinél lévő menekültek a II. János Pál pápa, volt Köztársaság teret. Nekik külön főztünk, olyan ételt, ami a vallási előírásaiknak megfelelt. Volt olyan menekült, aki nem tartotta be a szigorú előírásokat, és megkóstolta a hajléktalanoknak készített ételt is, mert kíváncsi volt, és csábította az illata.

Demokrata.info: Fedél nélküliek, menekültek egy asztalnál. Nem volt ebből konfliktus?

Tóth Kata: Az első napokban a „törzsvendégek” kicsit „féltékenyek” voltak. Sokat beszélgettünk. Megnyugtattam őket, hogy nekik nem fog kevesebb jutni, mint eddig. Megértették, és aztán közülük is többen segítettek a menedékkérőknek és nekünk is. Barátságok is szövődtek ez alatt a pár hét alatt.

Demokrata.info: 600 adag étel elkészítése nem kis összeg. Bocsánat, hogyha kérdem, hogyan tudja ezt finanszírozni?

Tóth Kata: A közösségi oldal ebben is segít. Kiírom, hogy mire lenne szükség a következő főzéshez és osztáshoz. Sokan, ismerősök és barátok összeadjuk a szükséges nyersanyagokat, aztán itthon a konyhában megfőzzük. Van olyan támogatónk is, aki a műanyag edényeket és evőeszközöket, szemeteszsákokat adja, de kapunk egy pékségtől rendszeresen péksütiket is.

Az emberek jók! Amit mi nem használunk fel az adományokból, átadjuk más segítőknek, és ők osztják ki.

Demokrata.info: Október végén rendezték meg az „Éhezők Viadalát”. Lesz folytatása?

Tóth Kata: Lesz, de nem biztos, hogy Budapesten. Vidéken még nagyobb a szegénység. A vidéki ember „szégyenlősebb”, és a nélkülözést nehezebben éli meg. Gondot jelentett több csapatnak is a Budapestre való utazás. Ha igazán segíteni akarunk, nekünk kell hozzájuk menni. Talán egy „falunap”szerű közös főzés, egyfajta „road show”-val összekötött rendezvény lenne a jövő. Ezen még gondolkodunk. Szeretet, odafigyelés kell hozzá és megoldható lesz.

2015. november 11.

sztorma HCJD