Joomla Free Template by FatCow Hosting

Bocsánat, hogyha kérdem…Elfelejtettük a „Bokros-csomagot”, vagy még kíséri Önt?

Aki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: Dr. Bokros Lajos, közgazdász, egyetemi tanár, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke. A nyolcvanas években „Rikárdó Dávid” néven írt közgazdasági témájú cikkeket  szamizdat kiadványokba. 1995-96-ban Magyarország pénzügyminisztere volt, a hazai gazdasági és pénzügyi stabilizáció irányítója. 2009-2014 között európai parlamenti képviselőként dolgozott, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) parlamenti frakciójának a tagja volt. Magyarország Európai Unióban betöltött szerepéről, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) helyzetéről, és a Bokros-csomagról kérdeztük.Aki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: Dr. Bokros Lajos, közgazdász, egyetemi tanár, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke. A nyolcvanas években „Rikárdó Dávid” néven írt közgazdasági témájú cikkeket  szamizdat kiadványokba. 1995-96-ban Magyarország pénzügyminisztere volt, a hazai gazdasági és pénzügyi stabilizáció irányítója. 2009-2014 között európai parlamenti képviselőként dolgozott, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) parlamenti frakciójának a tagja volt. Magyarország Európai Unióban betöltött szerepéről, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) helyzetéről, és a Bokros-csomagról kérdeztük.

Demokrata.info: 2009-2014 között európai parlamenti képviselőként dolgozott. Ezen időszak alatt hogyan alakult országunk megítélése, veszélyben van-e tagságunk?  

Dr. Bokros Lajos: Nemzeti megítélésünk bohózat a világ szemében. Az uniós támogatások nélkül nem működne az ország. Ezt be kellene ismernie a kormánynak és nem nacionalista gőggel hangoztatnia, hogy az uniós pénzek nekünk járnak. Az unió ajánlásai, előírásai kötelezettségeket is jelentenek.  Aki ezt a kormány propagandát elhiszi, az nem veszi észre az ellentmondást. Európai Uniós tagságunk mindaddig nincs veszélyben, amíg az ország határai nyitva vannak. A hátárok lezárása viszont egyet jelentene az unióból való kilépéssel, és az onnan érkező támogatások megszűnésével. Ezt a tényt nagyon jól tudja a kormány, éppen ezért nem kockáztatja meg a határok lezárását.

Demokrata.info: Közgazdászként hogyan ítéli meg az ország gazdasági helyzetét? Reális az a kijelentés, hogy „Magyarország jobban teljesít!”?

Dr. Bokros Lajos: Orbán Viktor egyszerre ígér jólétet és felzárkózást, miközben összes intézkedése a leszakadást segíti elő. Az adatok sajnos azt mutatják, hogy 2015-re Magyarország nem csak a visegrádi országokhoz, hanem a balti országokhoz képest is leszakadt. A kormány prognózisa szerint is csak 17 százalékos a bruttó beruházási ráta Magyarországon. Ahhoz, hogy legalább az állótőke fizikai kopásából eredő értékvesztést pótolni lehessen, ennek a rátának legalább 20 százaléknak kellene lennie. Most nem hogy tőkeképződés nincs a magyar gazdaságban, de a nemzeti vagyon értékcsökkenésének vagyunk a tanúi.

A növekvő kivándorlás gátolja a gazdaság növekedését. Mintegy félmillióan már elhagyták az országot, és ez a szám csak növekedni fog a következő időszakban. A kormány még örül is ennek a folyamatnak, mert a külföldön dolgozók javítják a foglalkoztatottsági statisztikákat, de arra már nem gondol, hogy ez a jellemzően képzett és fiatalabb munkaerő mennyire hiányzik a magyar gazdaságból. A versenyt torzító és romboló gazdaságpolitika kisméretű, nyitott gazdaságban soha nem eredményez tartós növekedést.

Magyarországon ugyanis nincsenek befektetések, éppen ezért nincs versenyképes munkahely, fizetés, gazdasági növekedés. Létkérdés, hogy az unió tagállama maradjunk!  A rendszer nem tudja a jólétet előállítani. Az emberek többsége reggeltől-estig keményen dolgozik a betevő falatért.

A megélhetés megteremtése is óriási feladat, nem marad idejük, energiájuk mással foglalkozni. Ezt a kormány tudja, és tudatosan ki is használja.

Demokrata.info: Leváltható az Orbán-kormány, és ha igen, hogyan? Ki jön utána?

Dr. Bokros Lajos: Orbánékat le kell váltani! A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) azért dolgozik, hogy békés eszközökkel megbuktatható legyen az Orbán-rendszer, és utána a demokratikus erőknek, köztük a MoMa-nak is esélye legyen kialakítani az új rendszert. A demokratikus ellenzék összefogására van szükség ahhoz, hogy a neokommunistának nevezhető Fidesz diktatúrát, másrészt a nemzeti szocialistának nevezhető Jobbikos veszélyt elhárítsuk, legyőzzük. Ez szerintem nagyobb feladat, mint a 89’-es rendszerváltás.

Demokrata.info: Hol helyezkedik el a mai politikai palettánkon a MoMa?

Dr. Bokros Lajos: Nem a jobboldali – baloldali megkülönböztetést tartom fontosnak, hanem a modern és a populista pártok között teszek különbséget. A MoMa a modernitást képviseli, ahogy a nevében is áll, Modern Magyarország Mozgalom. Mi vagyunk az egyetlen olyan párt, amely a modernizáció két legfontosabb megkülönböztető jellegzetességét, nevezetesen a piacgazdaságot, a kapitalizmust, a vállalkozói versenyt egyfelől, a képviseleti demokráciát, a politikai versenyt másfelől nemcsak, hogy támogatjuk, hanem egyformán fontosnak tekintjük. 

Az a fajta gazdasági nacionalizmus, amit a jelenlegi kormány képvisel, gátja a fejlődésnek és a versenyképességnek.

Demokrata.info: A választások után keveset hallani a MoMa-ról. Aki nem használja a közösségi oldalakat, úgy érezheti, mintha „eltűntek” volna.

Dr. Bokros Lajos: A MoMa nem egy utcapárt, de amikor kell, ott vagyunk. Tavasszal és ősszel több vidéki és fővárosi helyszínen is lehet velünk találkozni. Az országjárást, a választókkal való személyes kapcsolattartást nagyon fontosnak tartjuk. A modern kommunikáció legfontosabb eszköze az internet, azon belül is a közösségi média. A sajtószabadság hiánya még inkább ráirányítja a figyelmet ezekre a felületekre. Közösségi oldalainkon minden velünk kapcsolatos információ megtalálható.

Hogy mennyire fontos az internet a MoMa életében, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a tavalyi online tüntetésünk. Szakítottunk a pártok által eddig követett hagyományos megemlékezés-forgatókönyvekkel. 2015. október 23-án egyórás, az Orbán-rendszer elleni tiltakozásként is értelmezhető megemlékezést hirdettünk. Közel 70 ezren – pontosan 69 840-en - kattintottak egy órán keresztül a maradokitthon.hu  weboldalra, dacára annak, hogy feltehetően fizetett trollok folyamatosan megzavarták akciónkat. Ez a szám azt mutatja, hogy jó úton járunk, az internetes lehetőségeket is ki kell használni a személyes találkozásokon túl.

Demokrata.info: Mintha kísértene a múlt, és a szamizdatok korát idézné, a közösségi oldalakra történő „száműzetése”, igaz most már nem kell a „Rikárdó Dávid” név mögé bújnia. 

Dr. Bokros Lajos: Ma is büszke vagyok arra, hogy többek között a „Beszélő” című kiadványban megjelentek közgazdasági témájú cikkeim. A másként gondolkodók így képviselték, terjesztették a szabadság és a liberalizmus eszméit. Napjainkban újra a haza ellenségei lettek azok, akik a kormánnyal ellentétes eszméket vallanak. Az írott sajtót és a televíziók működését lehet korlátozni, de az internetet nem.

Demokrata.info: Ennyi év távlatából hogy értékeli az úgynevezett „Bokros-csomag” hatását, és a megszorítások utáni nagy „osztogatást”? Bocsánat, hogyha kérdem, elfelejtettük a „Bokros-csomagot”, vagy még kíséri Önt?

Dr. Bokros Lajos: Nincs ideális, csak optimális gazdaságpolitika.  Az 1995-ös gazdasági és pénzügyi stabilizáció akkor szükséges és eredményes volt, a megszorítást annak nevezte ami, és megalapozott egy ma már aranykorinak tűnő 3-4, esetenként 5 százalékos gazdasági növekedést, amiből a Fidesz nagyon jól élt ’98-tól 2001-ig. De nem az Orbán-kormány volt az egyetlen, amelyik elkezdett osztogatni. Ezt tette a Medgyessy, és a Gyurcsány kormány is. 

Napjaink megszorításaival csak a szegények száma növekszik. Ahogy már mondtam, nincsenek befektetések, éppen ezért nincs versenyképes munkahely, fizetés, gazdasági növekedés. Marad a leszakadás nem csak a visegrádi, hanem a balti országokhoz képest is. 

Nem tisztem megítélni, hogy az emberek mit bocsátanak meg egy politikusnak, de az talán mond valamit a megítélésemről, hogy a 2014-es főpolgármesteri választáson 36 százalékot kaptam.

sztorma HCJD

Fotó: B.Molnár Béla