Joomla Free Template by FatCow Hosting

Bocsánat, hogyha kérdem... A háztartások miért nem érzik a gazdaság sikerét?

Aki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: Dr. Petschnig Mária Zita közgazdász, aki a Demokratikus Kerek Asztal (DEKA) alakuló ülésén elgondolkodtató elemzést adott a gazdaság helyzetéről. A politikailag irányított gazdaságról, a sikerekről, csúsztatásokról kérdezi Őt a Demokrata.info.Aki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: Dr. Petschnig Mária Zita közgazdász, aki a Demokratikus Kerek Asztal (DEKA) alakuló ülésén elgondolkodtató elemzést adott a gazdaság helyzetéről. A politikailag irányított gazdaságról, a sikerekről, csúsztatásokról kérdezi Őt a Demokrata.info.

 

 

A háztartások miért nem érzik a gazdaság sikerét?

 

 

DI: Naponta szembesülünk a kormány sikereit hirdető szlogenekkel. Bocsánat, hogyha kérdem, a háztartások miért nem érzik ezt a sikert?

Dr. Petschnig Mária Zita: Az elmúlt év viszonylag sikeres volt. Ilyen mértékű növekedés utoljára 2006-ban volt, de a haszna nem egyenletesen oszlik el. A társadalom igen szűk rétege és a külföldi befektetők profitáltak belőle leginkább. A hazai vállalkozások növekedése nem volt ilyen mértékű.

Ami makroszinten siker, az a háztartásokban nem feltétlenül érződik. Az adatok szerint a lakossági fogyasztás 2%-al nőtt, de ez nem egyenletesen oszlik el, hiszen átlagszámról van szó. A nyugdíjak reálértéke nőtt, az infláció deflációba váltott át.

A sikereket a kormány saját teljesítményének tartja, és úgy számol, hogy ez a tendencia folytatódni fog. Ez nem igaz!

A folyamatok nem fenntarthatók, és nem a kormány unortodox politikájának beérését tükrözik. A statisztika adatok alapján nem hazug a kormánypropaganda, csak arról nem beszélnek, hogy mi van valójában a számok mögött.

DI: Ezt a mögöttes tartalmat nevezte Ön politikailag irányított gazdaságnak? Ténylegesen mit takar ez a megnevezés?

Dr. Petschnig Mária Zita: A reklámadó, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, a vasárnapi zárvatartás és kivételei, a paksi bővítés nem a gazdasági érdekeket szolgálja, hanem a politikáét. A bakrendszer magyar tulajdonba vétele a hatalom erősítésére, hosszú távú berendezkedésre utal.

A jövő nem teljesítmény alapján, hanem párt-hovatartozás szerint alakul. Ennek a szemléletnek a hátulütője az elszegényedés, a társadalmi kohézió szétesése. Paks vonatkozásában nem csak az erős oroszfüggőség, hanem az is hátrány, hogy a korszerű, zöld energiaforrások fejlesztése elmarad.

DI: Az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők igencsak megalázónak tartják az idei 1,8%-os emelést a múlt évi után.

Dr. Petschnig Mária Zita: Ez az emelés a törvény szövegét követi, amely szerint a nyugdíjakat a várható infláció mértékben kell növelni. 2014-re 2,4 százalékos inflációt prognosztizált a kormányzat, ezzel szemben csökkent az árszint, így állt elő a reálnyugdíj-emelkedés. Idén 1,8 százalékos inflációval számoltak a költségvetésben, és ehhez igazodott a nyugdíjemelés. A tényleges helyzet valószínű ugyanaz lesz, mint a tavalyi. Azon lehet vitatkozni, hogy a törvény jó, vagy rossz-e....

DI: A csökkenő inflációt, a foglalkoztatás növekedését az emberek nagy része nem érzi. A kormány és egyes fórumok deflációról beszélnek. Bocsánat, hogyha kérdem, hogy is van ez?

Dr. Petschnig Mária Zita: Igazából Magyarországon nincs defláció. Az olaj ára húzza alapvetően lefelé az árszintet. A lakosság mindig nagyobb drágulást érzékel, mint amekkorát a statisztika kimutat. A foglalkoztatás emelkedésének 2/3-át a közmunkások adják, de ők tudjuk, hogy nem mások, mint potenciális munkanélküliek. Ha csak a nyolcvan százalékukat adjuk hozzá a kimutatott munkanélküliekhez, akkor magasabb munkanélküliségi rátát kapunk, mint a válság mélypontján, 2009-ben volt. Ezért nem beszülhetünk a munkaerő-piaci helyzet érdemi javulásáról, noha valamelyest a vállalkozók körében is nőtt a foglalkoztatás az elmúlt évben.

DI: A vállalkozások élénkintésére hirdetett hitelek segítik-e a fejlesztést? Nem fognak ezek is a bedőlni, mint a devizahitelek?

Dr. Petschnig Mária Zita: A vállalkozói réteg megfontoltabb lett, s mivel nincs garancia a növekedésre, a kormánypolitika kiszámíthatatlan, emiatt extra kockázata van a fejlesztéseknek, ami erős visszatartó erő. A hitelfelvétel messze a várakozás alatt teljesül, mert a bankok is sokkal óvatosabbak lettek. A Növekedési hitelprogramban biztosított kamatmarge nem elég kockázataik fedezetére. Lehet, hogy lesznek hitelbedőlések, de korántsem olyan mértékben, mint a lakossági devizaalapú kölcsönöknél.

DI: Közgazdászként a DEKA munkájában továbbra is részt vesz?

Dr. Petschnig Mária Zita: Az alakuló ülésen Ferge Zsuzsa kérésére szólaltam fel. A további munkára nem kaptam felkérést.

2015. március 1.

sztorma HCJD