Joomla Free Template by FatCow Hosting

Bocsánat, hogyha kérdem... Mi történt a testületi ülésen?

Aki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere, akit Fidesz budaörsi szervezete azzal vádol, hogy tagadja a kommunizmus bűneit és kijelentette, hogy nem volt kommunizmus Magyarországon. A testi ülésen történtekről, az útdíj bevezetéséről és a vasárnapi boltbezárásokról kérdezi Őt a Demokrata.info.Aki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere, akit Fidesz budaörsi szervezete azzal vádol, hogy tagadja a kommunizmus bűneit és kijelentette, hogy nem volt kommunizmus Magyarországon. A testi ülésen történtekről, az útdíj bevezetéséről és a vasárnapi boltbezárásokról kérdezi Őt a Demokrata.info.

 

 

 

 

 

 

DI: Lassan országos üggyé válik a február végi testületi ülés. Bocsánat, hogyha kérdem, mi is történt ezen az ülésen?

Wittinghoff Tamás: A Fidesz egy testületi ülésen azt kezdeményezte, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából egyperces néma tiszteletadással adózzon a képviselő-testület. A kialakult gyakorlat szerint az ünnepi megemlékezéseket és a testületi ülések munkáját különválasztva kezeljük.

Természetesen, ha olyan személy távozott közülünk, aki a város közéletében meghatározó szerepet töltött be, akkor testületi ülésen is megemlékezünk róla, de akkor is előre egyeztetünk. Most nem ez történt.

Kialakult egy vita, melyet  követően a Fidesz Budaörsi Szervezete azt állította, hogy tagadom a "kommunizmus bűneit", s magát a történelmi tényeket, a „kommunizmust” is. Ez ócska kiforgatása szavaimnak és hazugság is egyben.

Maga a kommunizmus szó a köznyelvben valóban nincs pontosan a helyén. A kádári és az előző elnyomó rendszerek áldozatai nem a kommunizmus áldozatai. De ez csak még visszataszítóbbá teszi ezen rezsimeket. A kommunizmus egy utópia, mely sehol nem jött létre, más kérdés, hogy leegyszerűsítő általánosítással mely diktatúrákat nevezik annak...

Nem csak, hogy nem tagadom a múlt bűneit, de mélyen megvetettem a szocializmusnak nevezett kádári önkényt. Ennél jobban csak a rákosista diktatúrát és a nyilas rémuralmat, és ezek rémtetteit vetem meg, amelyeket sokszor ugyanazon személyek követtek el. Bűneik megbocsáthatatlanok.

DI: Feljelentéssel is fenyegették Önt, ha nem kér bocsánatot az áldozatok hozzátartozóitól, tüntettek is a polgármesteri hivatal előtt.

Wittinghoff Tamás: Vasárnap Fidesz-KDNP és a Jobbik kezdeményezésére civil szervezetek tüntetést hirdettek a budaörsi Városháza elé. Nagyjából 70-80 ember jelent meg és a lemondásomat követelték. Válaszul egy közleményben adtam tájékoztatást, amit a Fidesz bocsánatkérésnek tekintett. Nehezen megy nekik a szövegértés...

A feljelentésről ez idáig nem kaptam értesítést. Állok elébe! Nem kérek bocsánatot, mert nincs miért. Az kérjen bocsánatot, aki a POFOSZ-t és más civil szervezeteket félrevezette, s felhasználta ócska aktuálpolitikai céljaihoz.

DI: „Országos ismertséget” az út díj bevezetésekor szerzett. Huszonötödik éve polgármester. Olvasva a kommenteket senki nem „bántotta”. Bocsánat, hogyha kérdem mi a titka?

Wittinghoff Tamás: Egy vagyok a város lakói közül, nem a megközelíthetetlen polgármester. Sikerült olyan gazdaság- és adópolitikát kialakítanunk, mely a város érdekeit, a megbízhatóságot, a fejlődést szolgálja. Ha ehhez a személyem is hozzájárult, akkor ennek örülök. A város lakói szeretik Budaörsöt és büszkék arra, hogy itt élnek. Ez a legfontosabb! Az út díj bevezetésekor semmi mást nem tettem, mint amit polgármesterként meg kellett tennem. Nem egyedül, tiltakoztam mások is, megtették.

A tárgyalások jelenleg is folynak. Nem adjuk fel! Nem is adhatjuk fel, mert mérésekkel tudjuk bizonyítani, hogy drasztikusan megnőtt az átmenő forgalom.

DI: Budaörsön több bevásárló központ működik. A vasárnapi nyitva tartás korlátozása nemcsak az embereket érinti, hanem a város gazdálkodását is. Terveznek újabb adó bevezetését? Emelkedni fog a munkanélküliek száma?

Wittinghoff Tamás: Újabb adót nem fogunk bevezetni! A munkanélküliek számának alakulása nem tervezhető. Az itt működő cégek keresik az alternatív megoldásokat. Az iparűzési adó csökkenése tény a nyitva tartás korlátozása miatt, de a dolgozókat is érinti a bevétel kiesés. Számoltunk azzal is, hogy többen folyamodnak majd segélyekért. Meg kell és meg fogjuk oldani a kialakult helyzetet. Nálunk nem üres szólam az, „hogy senkit nem hagyunk az út szélén!”.

 

sztorma HCJD