Joomla Free Template by FatCow Hosting

A 72. Nemzetközi Holokauszt Emléknapon zárták be a csepeli Roma Holokauszt Központot

A roma holokauszt emlékezetpolitikáját és ügyét mostohagyermekként kezeli kormány – jelentette ki a Roma Polgári Tömörülés elnöke az auschwitzi haláltábor felszabadításának 72. évfordulóján tartott megemlékezésen, bejelentve azt is: finanszírozási problémák miatt bezárja az általa két évvel ezelőtt létrehozott csepeli roma holokauszt központot.A roma holokauszt emlékezetpolitikáját és ügyét mostohagyermekként kezeli kormány – jelentette ki a Roma Polgári Tömörülés elnöke az auschwitzi haláltábor felszabadításának 72. évfordulóján tartott megemlékezésen, bejelentve azt is: finanszírozási problémák miatt bezárja az általa két évvel ezelőtt létrehozott csepeli roma holokauszt központot.

Makai István 2014. augusztus 2-án, a roma holokauszt 70. évfordulójának emléknapján nyitotta meg Csepelen a magánadományokból és önerőből létrehozott Cigány Történeti Kulturális Oktatási és Holokauszt Központot. Az akkori megemlékezésen Áder János köztársasági elnök mondott beszédet, és a kormány több tagja is részt vett az ünnepségen. Az elmúlt két évben a kormányzat képviselői és a diplomáciai testület tagjai is a csepeli emlékközpontban emlékeztek a vészkorszak roma áldozataira. Az intézmény működése során több ezer látogatót, hazai és külföldi szervezetek képviselőt, diákokat fogadott.

Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én történt felszabadításának évfordulója alkalmából - amely egyben a holokauszt nemzetközi emléknapja is – szervezett pénteki megemlékezésen a Roma Polgári Tömörülés elnöke beszédében a csepeli Szent István út 71 alatt lévő épületben tartott rendezvényen úgy fogalmazott: az áldozatok előtti kegyeletet úgy lehet méltóképpen leróni, ha a következő nemzedékeket is az emlékezésre hívjuk, és - mint mondta - mindezt eddig olyan helyen tehették, amely a roma holokauszt áldozatainak is emléket állít.

„Mi cigányok, létrehoztunk egy olyan intézményt, amely Magyarországon és Európában is egyedülálló, és ami egyszerre szolgálja önbecsülésünket, kultúránk és történelmünk emlékezetét, s egyben kifejezi közösségünk intézményesített erejét is” – hangoztatta, hozzáfűzve, hogy a csepeli Cigány Történeti Kulturális Oktatási és Holokauszt Központ „hidat vert a múlt, a jelen és a jövő között, identitást őrző és építő intézménnyé, közösségi térré és közösségi élet helyszínévé vált”.

Mi egy olyan világban hiszünk, amely az emberi életről, a méltóságról és az emberi jogokról szól – hangsúlyozta az RPT elnöke. „Azt gondoltuk, hogyha stadionokra jut több százmilliárd forint, akkor talán a roma holokauszt intézményesített támogatására is jut, de tévedtünk” - fogalmazott Makai István, kijelentve: „ügyünk a kormány mostohagyermeke, és úgy is bánik vele. Úgy látszik sokunk számára fontos ez az intézmény, de a kormányzat számára nem”. A roma vezető sajnálatát fejezte ki, hogy az összefogással megvalósult értékteremtő és közösségépítő munkájukban a kormány nem lett szövetségesük, támogatójuk, így csak önkéntesek segítségével tudták fenntartani és működtetni az intézményt.

Makai István ugyanakkor elismerte, hogy az általa létrehozott intézmény a megnyitást követően a működtetésére kapott állami támogatást, de mint fogalmazott, a roma holokauszt központ létrehozása és működtetése során több adót és járulékot fizettek be az államkasszába, mint amennyi támogatásban részesültek. Forrásaik mára elapadtak, ezért megkeresték Orbán Viktor miniszterelnököt, Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert, de mindenhol falakba ütköztek, és a kormány részéről támogatókat nem találtak – jegyezte meg.

„Örülnénk, ha ma itt lenne a miniszterelnök és Balog Zoltán miniszter, és a szemükbe nézve ezeknek a gyerekeknek, akik a körülöttünk lévő fényképekről tekintenek ránk, elmondanák nekik, miért nem jöhetnek ebbe a központba többet. Nekünk nincs miért szégyenkeznünk, mert olyat tettünk, amit előttünk még senki. Itt áll Önök előtt a cigány közösség intézményesített ereje. Kinek kell hát szégyenkeznie? A kérdést döntsék el Önök, szívük és meggyőződésük szerint. Fájó és szomorú szívvel mondom azt, hogy mindaz, amit Önök most látnak, az a szellemi, erkölcsi, szakmai anyag, aminek tanúi, nem lesz többé elérhető a nyilvánosság számára. A mai nappal a Cigány Történeti Kulturális Oktatási és Holokauszt Központ véglegesen bezár! Megértettük az üzenetet, tudjuk és tudni fogjuk, hogy kik azok, akikre számíthatunk” – hangoztatta a Roma Polgári Tömörülés elnöke.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a sorsa az egyedülálló intézmény gyűjteményének, Makai István úgy fogalmazott: „üzenjük mindazoknak, akik a közös jövő építésén fáradoznak, hogy megtaláljuk az együtt cselekvés lehetőségét. Amit közösen felépítettünk, az a miénk. Azt a szellemi, szakmai és erkölcsi tőkét, ami létrehozta a Cigány Holokauszt Központot, azt nem adjuk. A Cigány Holokauszt Központ lángját eltesszük, szívünkben és lelkünkben őrizzük, hogy ha újra lehetőségünk lesz, ezt az örökséget tovább adjuk fiataljainknak. Mert hiszünk abban, hogy múltunk közös lesz a jövőben is”- zárta beszédét Makai István.

A csepeli roma holokauszt központ már nem fogad több látogatót, az épületet pedig vasárnap teljesen kiürítik. A kiállítási anyagokat egy részét az RPT VII. kerületi irodájában fogják őrizni, illetve vándorkiállítás keretében mutatják majd be iskolák számára.

Az RPT által szervezett megemlékezésen a német, a spanyol, a francia, az amerikai, az izraeli, az orosz és a svéd nagykövetség képviselője is részt vett.

(Hidvégi-B. Attila - Romnet.hu munkatársa)