Joomla Free Template by FatCow Hosting

Az Együtt üzenete a Nemzetközi Roma Nap alkalmából

Ma van a Nemzetközi Roma Nap. Ebből az alkalomból az Együtt sajtóközleményt adott ki.Ma van a Nemzetközi Roma Nap. Ebből az alkalomból az Együtt sajtóközleményt adott ki.

 

 

 

 

 

Nemzetközi Roma Nap

 

Az Együtt közleményében hangsúlyozzák:

"Ilyenkor az aktuális kormányok szeretnek úgy tenni, mintha tettek volna valamit a magyar cigányság sorsának jobbra fordítása érdekében. Bizonyára ma az Orbán-kormány aktuális tisztviselői is ezt teszik majd. Amit mondanak, az azonban hazugság: a Fidesz kormányon tovább rontotta a magyarországi romák helyzetét.

Miközben saját korrupt roma politikusait tette minden fontosabb pozícióba, hogy ott lenyúlhassanak mindent, ami mozdítható, az Orbán-kormány törvényessé tette az iskolai szegregációt. Ennél nagyobb bűnt pedig – békés keretek között – el sem követhetett volna a magyar cigányok ellen. Eközben megalázó, és emberhez méltó megélhetést nem biztosító kényszerközmunkát vezetett be, mellyel a másik oldalról is sarokba szorította a cigányságot.

Ezt tette tehát a Fidesz-kormány: olyan oktatási rendszert teremtett, mely a cigányok többségének a közmunkához vezet, és olyan közmunkarendszert, amelyből nincsen kiút. Közben pedig az Orbán-kormány tovább erősítette a társadalomban egyébként is jelenlévő előítéleteket. A valóban létező problémákat pedig nem megoldotta, hanem tovább növelte.

Lehetne pedig másként is. Az állam támogathatná például azokat a jó gyakorlatokat, amelyek elősegítik a társadalmi együttélést, az integrációt. Így például L. Ritók Nóra Berettyóújfaluban létező programját, az Igazgyöngy Alapítványt. Sőt, az állam maga is megvalósíthatna a sajókazaihoz vagy a cserdihez hasonló programot. Számos jó példát találni. Emellett pedig büntethetné azokat, akik tovább szítják a gyűlöletet, nem kellene például eltűrnie Érpatak polgármesterének ámokfutását.

A cigányságot ugyanis nem elkülöníteni és nem is beolvasztani kell, hanem kultúrájával együtt integrálni a magyar társadalomba, melynek szerves és értékes részét képezi. Ezt nem teszi a Fidesz. De ezt tenné az Együtt kormányon."

Budapest, 2015. április 8.

Együtt