Joomla Free Template by FatCow Hosting

Nyílt Levél a Nemzeti Választási Iroda Elnökének

dr. Donáth Ferenc az édesapja mellszobra előtt - fotó: Láng Juditdr. Donáth Ferenc a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete (NITBSZ) elnökének nyílt levele a Nemzeti Választási Iroda Elnökének.

Tisztelt Pálffy Ilona!

Én hihetőnek tartom az Ön 2018.április 10-ei nyilatkozatát, hogy a valasztas.hu elérhetetlen volt néha vagy akadozott, nem jelenti azt, hogy a rendszer is összeomlott volna, csak kívülről nem volt elérhető az oldal, de ettől még flottul ment minden. Hihetőnek, de nem meggyőzőnek. Meggyőző akkor lenne, ha ellenőrizhető lenne ez a flott működés, amit pont az oldal kívülről való elérhetetlensége megakadályoz.

Bővebben...

Bősz Anett, Gurmai Zita: Április 8-án szavazzunk a szabad magyar oktatásra!

Bősz Anett és Gurmai Zita - fotó Gurmai Zita sajtóirodaLe kell váltani az Orbán-kormányt ahhoz, hogy az iskolákban újra minőségi oktatást kaphassanak a magyar diákok - erről beszélt Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője, aki dr. Gurmai Zitával, az MSZP-Párbeszéd debreceni képviselő-jelöltjével tartott közös sajtótájékoztatót Debrecenben. A Liberálisok politikusa szerint az oktatás szabadságának korlátozása miatt ma egyre rosszabb körülmények között folyik a tanítás Magyarországon. A közoktatási intézmények államosításával elvették az emberektől a lehetőséget, hogy az helyi közösségek számára fontos képzésben részesülhessenek a diákok - mondta Bősz Anett. Szerinte a nemzeti alaptantanterv és az állami kézbe vett tankönyvkiadás "gúzsba kötötte" a tanárokat és így a diákokat is.

Bővebben...

„Hol van a pénz, Lajos?”

Gurmai Zita sajtótájékoztató - fotó Gurmai Zita sajtó osztályÖsszefoglaló Dr. Szakács László frakcióvezető-helyettes és Gulyásné dr. Gurmai Zita debreceni sajtótájékoztatójáról -  Gulyásné dr. Gurmai Zita, a Hajdú-Bihar 1-es választókerület MSZP-Párbeszéd képviselőjelöltjeként elmondta: „Kósa Lajosnak mennie kell.” A közgazdász végzettségű politikus hozzátette: Kósának azért is távozni kell, amit a devizahitelesekkel tett. „Sokan emlékeznek a 2010 június eleji „Fekete Csütörtök”-re. Kósa Lajos akkor államcsőddel riogatott - ez egy nap alatt 10 forintot gyengített az euró-árfolyamunkon. Ezen csak azok 85 milliót vesztettek, akik épp másnap fizették a törlesztő-részletet. A kár pedig hatalmasra nőtt. Hiszen hol van már a fideszes „Fekete Csütörtök” előtti 273 forintos euró-árfolyam? Kósa Lajos akkor sem tudná megtéríteni a devizahitelesek kárát, ha minden egyes rokona odaadná a 800 milliót, amit Kósa a nevükre írt.” A képviselő-jelölt felidézte, Kósa Lajos 2014 októberében azt mondta, hogy „lehetetlen helyzetbe” hozná a devizahiteleseket, ha kormány piaci árfolyamot venne alapul. Két héttel később pedig pontosan ezt tette a kormány. 

Bővebben...

Gurmai Zita (MSZP) harcol a korrupció ellen: kihívta Kósát!

Gurmai Zita - fotó - sajtóosztályA Fidesznek nem csak elmúlt nyolc éve van, mert az elmúlt nyolc hét történetei is elegek ahhoz, hogy elzavarjuk őket - mondta Gurmai Zita (MSZP) a 2018. március 24-én, Mátészalkán tartott sajtótájékoztatóján. A politikusasszony kijelentette: Az elmúlt nyolc hétben kiderült, hogy bűnszervezetben milliárdokat csaltak Tiborc Istvánnak, Orbán vejének. Az elmúlt nyolc hétben kiderült, hogy Semjén Zsolt csúszópénzből orvvadászott Svédországban. Gurmai Zita folytatta a kormány korrupciós ügyeinek felsorolását: Az elmúlt nyolc hétben kiderült, hogy Szabó Zsolt államtitkárnak egymilliárdja van offshore számlán. Az elmúlt nyolc hétben kiderült, hogy Orbán Viktor elégtételt akar venni mindenkin, aki nem fideszes. Az elmúlt nyolc hétben kiderült, hogy Kósa Lajos (Bróker Lajcsi) 800 milliót kért az anyjának vagy a nejének, de fényderült arra is, hogy a bukott fideszes politikus mozgalmi fedőneve Kondás Lajos lehet, hiszen egyre másra derülnek ki a miniszter "disznóügyei".

Gurmai Zita elmondta még: "A tiltakozásunk mellett megjelent a Kósa-rokon BMW-je, majd továbbállt. Aztán "valaki" kihívta a rendőröket, akik két aktivistánkat félórán keresztül igazoltatták egy parkolóhelyen. Még azután is negyedórát kellett várniuk a központra, hogy odamentem és elmondtam, hogy teljesen alaptalan a feltartásuk."

 

Bővebben...

Tizennyolcadszor atdák át a Radnóti Miklós antirasszista díjat

Idén tizennyolcadszor atdák át a Radnóti Miklós Antirasszista Díjat. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) által alapított Radnóti Miklós Antirasszista-díj átadására hagyományosan március 21-én, a Rasszizmus Elleni Világnap – a faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napja – alkalmából került sor a budapesti Radnóti Miklós Művelődési Központban. Idén tizennyolcadszor atdák át a Radnóti Miklós Antirasszista Díjat. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) által alapított Radnóti Miklós Antirasszista-díj átadására hagyományosan március 21-én, a Rasszizmus Elleni Világnap – a faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napja – alkalmából került sor a budapesti Radnóti Miklós Művelődési Központban.

Bővebben...

A Radnóti díj a HETI TV Pirkadat című műsorában

A HETI TV március 19-i reggeli Pirkadat című műsorában a nézők interjút láthattak Hanti Vilmossal a MEASZ elnökével, aki röviden bemutatta az idei Radnóti Díj átadás eseményét.  Az interjú a képre kattintva megtekinthető.A HETI TV március 19-i reggeli Pirkadat című műsorában a nézők interjút láthattak Hanti Vilmossal a MEASZ elnökével, aki röviden bemutatta az idei Radnóti Díj átadás eseményét.

Az interjú a képre kattintva megtekinthető.

Bővebben...

Láng Judit Radnóti Díjas - Meghívó a 18. Radnóti-díj átadási ünnepségére

láng judit radnóti díj

A Demokrata.Info szerkesztősége örömmel jelenti be, hogy LÁNG JUDIT, lapunk publicistája és vezetője Radnóti Díjban részesül. Szerkesztőségünkben úgy gondoljuk, hogy nagyon megérdemli az antirasszista kitüntetést! Ezúton is gratulálunk neki!
A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) elnöksége szeretettel meghívja az érdeklődőket a Radnóti Miklós Antirasszista-díj átadó ünnepségre március 21-én, szerda délután 15 órakor a Radnóti Miklós Művelődési Központba. A meghívó részletesen itt elolvasható.

KONOK PÉTER ÍRÓ, TÖRTÉNÉSZ, KÖZÉLETI SZEMÉLYISÉG MÉLTATÁSA LÁNG JUDIT RADNÓTI DÍJÁHOZ:
Láng Judit író, újságíró, szociális munkás, aktivista. A sorrend tulajdonképpen tetszőleges, hiszen Láng Juditnál ezek összefüggnek egymással, egymást feltételezik, erősítik, hangsúlyozzák. Nem elkülönült szerepek, hanem egy ember különböző aspektusai. Láng Judité, aki – saját bevallása szerint – „dühből” kezdett írni. És ez a düh, az igazságtalanságok, a hazugságok, az emberhez méltatlan viszonyok fölött érzett felháborodás, a tenni akarás mindmáig írásainak, munkájának a lényege.

Bővebben...

"...csak ember kezébe ne essem én..."

Lévai Jenő - fotó - Múlt és Jövő AlapítványAz 1943 őszén elkészült, LÉVAI JENŐ által szerkesztett "Írók, színészek, énekesek és zenészek regényes életútja a Goldmark-teremig" című könyv írói még nem sejthették, hogy pár hónap múlva, 1944. március 19-én, Molière egyik komédiájának a főpróbáján néhány német katona fog véget vetni az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) Művészakció négyéves működésének. Ezzel egyúttal felszámolták Európa legnagyobb létszámú, több műfajú, minden bizonnyal legjelentősebb művészakcióját, amely a fasizmus ideje alatt Budapesten működött. A Lévai „Emlékkönyv” létrehozását részint a szerző megélhetésének szükségszerűsége indokolta, részint a „gettósított” színház látogatására való ösztönzés volt a cél. Így nem is várható el, hogy a mű pontos és teljes képet adjon a művészakció névadójáról, OMIKE, illetve a művészakció sokoldalú tevékenységéről. Mindezek ellenére a mű kultúrtörténeti szempontból nagy jelentőséggel bír.
A Múlt és Jövő Alapítvány által 2016-ban kiadott "Deportáció, télach, schutzpass... Napló 1944-1945" című Lévai Jenő kötetet DÉSI JÁNOS szerkesztette. 
Az író OMIKE-ről szóló könyvének sok szempontból kibővített verziója Amerikában 2017-ben angolul is megjelent -, amelyet a mű bevezetőjén keresztül HORÁK MAGDA  mutat be.

Bővebben...

Emberségünk legyen a meghatározó

Daróczi Ágnes - fotó - hirlevelplusz.hu Daróczi Ágnessel, a Romano Instituto Alapítvány elnökével, a roma kultúra magyarországi nagykövetével 2017 áprilisában készült az interjú, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban, a Balázs János festőművész alkotásaiból készült kiállítás megnyitója után. Spiegler-Kutasi Nikoletta írása.

Bővebben...

Meghívó a Radnóti -és Humanizmus Nagykövete díj átadására 2018

radnóti díj 2018A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) rendezvénye keretében ötödik alkalommal adják át a legjelentősebb támogatóinak a Humanizmus Nagykövete díjat 2018. március 21-én (szerda) 15 órakor a Radnóti Miklós művelődési központban (1133. Budapest Kárpát utca 23.) Kérjük, a helyüket 14h 50'-ig foglalják el!
A Radnóti Miklós antirasszista díj (röviden: Radnóti-díj) a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöksége által 2000 februárjában alapított elismerés, amely a társadalmi élet különböző területén tevékenykedő bármely magánszemélynek odaítélhető, aki „munkásságával, véleményformáló kiállásával, személyes példamutatásával fellép a rasszizmus, az antiszemitizmus, és a kirekesztés bármely formája ellen.” A díjakat Hanti Vilmos a MEASZ vezetője adja át. 

Bővebben...

Szikáran és tisztán

Daróczi Ágnes - Havas Gábor - fotó - beszélő.huHavas Gáborral kíváncsi egyetemistaként találkoztam először, amikor Heleszta tanár úr vendégelőadónak hívta egy szociológiaóránkra 1976-ban. Tágra meredt szemekkel bámultam és minden porcikámmal figyeltem, hogy a statisztika és az elemzés megfellebbezhetetlenül tudományos módszerével miképpen írható le a cigányoknak – vagyis az én népemnek a helyzete. Havas olyan kristálytisztán, érthetően és logikusan magyarázott iskolai végzettség és jövedelmi viszonyok összefüggéséről, a munkamegosztásban elfoglalt helyről és nyomortelepekről, hogy az életem egyik nagy revelációja volt. Addig is szívesen tanultam a szociológiát, de azután aztán végképp tudni akartam mindent. A társadalom pontos ismerete iránti elfogultságunkat – immáron családilag – mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyetlen gyerekünk is szociológia szakra jelentkezett. Az már persze az ő döntése volt, hogy nem megelégedve a leírás mesterségével, de befolyásolni akarva a helyzetet, végül a szociálpszichológia–média szakirányt választotta kimenetnek. DARÓCZI ÁGNES a Romano Instituto Alapítvány vezetőjének írása Havas Gábor szociológus 70. születésnapjára. 

Bővebben...

Meghívó a 18. Radnóti-díj átadó ünnepségre (2018)

A képen Radnóti-díj átadása a Nemzeti Színházban, 2004.Ismét hívunk! Gyere el, ha elítéled a rasszizmus minden formáját, ha nem nézed tétlenül embertársaink bármilyen kirekesztését! Gyere el, s együtt mondjuk: nem hagyjuk, hogy szeretett hazánkat ellepje a szélsőjobb mentalitása! Küzdjünk azért, hogy legyen újra érték a szolidaritás! Kapjon érdemi védelmet a rászoruló!

A Radnóti Miklós Antirasszista Díj 18. átadására a nemzetközi antirasszista napon, március 21-én, szerdán 15 órától a Radnóti Miklós Művelődési Központban kerül sor (Budapest, XIII., Kárpát u. 23.).

Bővebben...

"Az ellenállás pillanatai" - akkor és most

Az ellenállás pillanatai könyvbemutató - fotó Almási AurélAz ellenállás pillanatai címmel jelent meg Gyuricza Péter interjúkötete, melynek szereplői humanizmusról, polgári értékekről, a múlthoz, a jelenhez való viszonyukról vallanak. A könyvet a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége  (MEASZ) adta ki, és több mint hatvan interjút tartalmaz melyek újságírókkal, művészekkel, tudósokkal, politikusokkal, írókkal, egyházi méltóságokkal, közéleti személyiségekkel készültek. Megszólal benne Randolph Lewis Braham holokausztkutató is. Nagyon sokan eljöttek a kötet bemutatójára: érdeklődők, s persze azok közül is, akikkel interjú készült. A moderátor Kertész Zsuzsa, aki különböző karakterekből szőtt életregénynek nevezte az interjúkönyvet, elsőként a szerzőt, Gyuricza Pétert kérdezte a könyv megszületésének körülményeiről. - Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke keresett meg azzal, hogy valamiképpen össze kellene foglalni a MEASZ elmúlt éveit, mire azt javasoltam, készítsünk interjúkat. Ennek nyomán készült több mint hatvan beszélgetés, amely egyfajta közös gondolkodás lenyomata is - idézte a kezdeteket a szerző. - Úgy gondolom, Az ellenállás pillanatainak szereplői reprezentálnak valamit a magyar társadalomból.

Bővebben...