Joomla Free Template by FatCow Hosting

„Orbán Viktort szétosztjuk, a romákat nem adjuk!”

3500-4000 fősre duzzadt tömeg vonult az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Kossuth térre a jól ismert rigmusokat - „Viktátor”, „Mocskos Fidesz” és „Orbán, takarodj!”- skandálva vasárnap a „Szégyelld magad, Orbán!” néven meghirdetett tüntetés helyszínére takarókkal és egyéb adományokkal. Tudósítónk jelenti.3500-4000 fősre duzzadt tömeg vonult az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Kossuth térre a jól ismert rigmusokat - „Viktátor”, „Mocskos Fidesz” és „Orbán, takarodj!”- skandálva vasárnap a „Szégyelld magad, Orbán!” néven meghirdetett tüntetés helyszínére takarókkal és egyéb adományokkal. Tudósítónk jelenti.

„Hozz magaddal takarót, hálózsákot, amit a tüntetés után a Budapest-Bamako SOS Refugee önkéntesei szállítanak el a menekültekhez. Nagyon fontos, hogy lássa  a világ: a magyar emberek nem olyanok, mint a kormányuk vagy a rossz hírű miniszterelnöke, hanem emberséges és szolidáris európaiak!” – szólt Juhász Péter, az Együtt alelnöke tett közzé felhívása. Az első 12 köbméternyi takaró, hálózsák és polifon még a tüntetés alatt elindult Röszkére, de a második kisteherautó is megtelt a demonstráció végére.

A Parlament előtt felállított színpadon a „Kistehén” fellépésével kezdődött a rendezvény. A tömeg néma csendben hallgatta Erdős Virág „Én vétkem” című megzenésített versét, majd kitört a tapsvihar.

„Az oktatás az orbánista Magyarország állatorvosi lova. Minden betegség megtalálható ezen a szegény párán, amit a NER kapott el, de az alattvalóit gyötri. A felsőfokú képzésnél azt látjuk, hogy sikerült az odajutó  18 évesek arányát a dél-koreai felére ledolgozni. Ez a biztosíték arra, hogy hazánk a következő évtizedekben sem fog felzárkózni a fejlett világhoz. Szégyelljék magukat, akik így bánnak vele, de azok is, akik csak nézik, és nem tesznek ez ellen! Szégyelld magad, Orbán”Az első felszólaló Máté András, egyetemi docens, tanszékvezető volt, aki élesen bírálta az oktatási rendszert: „Az oktatás az orbánista Magyarország állatorvosi lova. Minden betegség megtalálható ezen a szegény párán, amit a NER kapott el, de az alattvalóit gyötri. A felsőfokú képzésnél azt látjuk, hogy sikerült az odajutó  18 évesek arányát a dél-koreai felére ledolgozni. Ez a biztosíték arra, hogy hazánk a következő évtizedekben sem fog felzárkózni a fejlett világhoz. Szégyelljék magukat, akik így bánnak vele, de azok is, akik csak nézik, és nem tesznek ez ellen! Szégyelld magad, Orbán”

Setét Jenő, roma polgárjogi aktivista felszólalása elején néhány kormánypárti politikus roma ellenes kijelentését idézte a roma deportálások tagadásától a romák szétosztásáig, majd így folytatta: „A legsúlyosabb kirekesztés, amelynek minden más kirekesztés pusztán a következménye, az a nemzetből való kirekesztés. Az egyetemes emberi jogok nyilatkozatára nincs ráírva, hogy csak fehéreknek. Elegünk van abból, hogy alibiből ránk hivatkozva tagadják meg a menekültektől a legelemibb segítséget!” Beszédét az „Én nem kérem, hogy Orbán Viktort osszuk szét Európában!” mondattal zárta, melyre a résztvevők egy „osszuk szét” skandálással válaszoltak.

„Orbán Viktort szétosztjuk, a romákat nem adjuk” – kezdte beszédét Juhász Péter, az Együtt alelnöke. „Orbán Viktor a menekültügyet nem megoldani, hanem felhasználni akarja. A miniszterelnök megbukott, nem kormányozni akar, csak a hatalmat és lopni. Nem törődik azzal, hogy nem működik az egészségügy vagy az oktatás. Az országnak 10-15 ezer menekültet be kell fogadnia, szükség van rájuk” – fogalmazott Juhász, majd az önző egyéni érdekeken való felülemelkedésével létrejövő összefogást jelölte meg a kormány leváltásának sikereként.

A demonstráció a Himnusz eléneklésével és a Kistehén fellépésével ért véget.

2015. szeptember 14.

sztorma HCJD