Joomla Free Template by FatCow Hosting

"Nemzetbiztonsági kockázattá vált az egészségügy helyzete!"

dr. Ujhelyi István az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő szerint "Nemzetbiztonsági kockázattá vált az egészségügy helyzete!"dr. Ujhelyi István az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő szerint "Nemzetbiztonsági kockázattá vált az egészségügy helyzete!"

dr. Ujhelyi István sajtónyilatkozatában kifejtette, hogy szerinte "az a fajta nemzeti összefogás és kiállás, amely az oktatásügy megmentéséért formálódott az utóbbi hetekben, mindenképpen példaértékű. És mindenképpen erős jelzés a döntéshozók felé. Az oktatás mellett azonban szólnunk kell az egészségügy egyre mélyebb válságáról is. A helyzet ugyanis határponthoz érkezett."

dr. Ujhelyi István hangsúlyozta, hogy "a Fidesz kormányra kerülésének első négy évében tízezer egészségügyi dolgozó és ötezer orvos döntött a kivándorlás mellett, számuk pedig azóta évente kétezer újabb szakdolgozóval és évi újabb ezer orvossal bővült. A szakdolgozói kamara elnöke legutóbb arról számolt be, hogy már nem csak a fiatal, de az idősebb és tapasztaltabb ápolónők is külföldre menekülnek, akiket jóval nehezebb pótolni. A hiány miatt nem egy intézményben csak összevont módon képesek működni bizonyos osztályok, egyes kórházakban komplett orvos-csoportok készülnek felmondásra. Az egyik hírportál legutóbb a fiatal magyar orvostanhallgatókat kérdezte a terveikről és szinte mindegyikük azt mondta: diplomaszerzés után külföldön fogják folytatni, mert bár szeretik Magyarországot, de „nincs értelme itt maradni”.

"A szakemberek számának életveszélyes csökkenése mellett már az eszközfelszereltség is riasztó állapotokat ölt: világviszonylatban nálunk például a legkevesebb az egy főre jutó CT-berendezések száma. Míg Magyarországon egymillió lakosra mindössze nyolc készülék jut, addig például Izlandon ez a szám eléri a negyvenet." - tette hozzá dr. Ujhelyi István.

Ujhelyi szerint a magyar egészségügy helyzete, az orvos- és ápolóhiány, a műszerezettség állapota "ma már nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Az azonnali lépés nem csupán erkölcsi és finanszírozási kérdés, de a magyar állampolgárok biztonságos ellátása érdekében szükséges azonnali kötelezettség. A kormány hozzáállását jól mutatja, hogy míg az egészségügyet mindössze államtitkári szinten kezeli, addig a kormánypropagandának milliárdokkal kitömött külön minisztériumot szentel."

dr. Ujhelyi István hangsúlyozta, hogy véleménye szerint "a rezsim nem játszhat tovább a magyar emberek életével! Ideje egy önálló, felelős egészségügyi tárcának!"

715 nappal vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Nyolcvanadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom. - zárta nyilatkozatát dr. Ujhelyi István. 


Forrás:MSZP sajtó