Joomla Free Template by FatCow Hosting

Kegyeletsértő volt az 1956-os emlékév idei záróünnepsége

Vásárhelyi Mária szociológusHa eddig nem értettük is (egyébként értettük), hogy miért nem sikerül a hazai demokratikus pártoknak növelni szavazóbázisukat, akkor az elmúlt néhány nap ismét fényes bizonyítékát adta annak, hogy mennyire nem értik ezek a pártok a világot, amelyben élünk. Vásárhelyi Mária írása.

Bár évtizedek óta hangsúlyozzák szociológusok, politikai elemzők stb., hogy a választói magatartás alakulásában legalább akkora szerepet játszanak az érzelmi, identitásképző, expresszív tényezők, mint a racionális megfontolások, jól látható, hogy ebből semmit nem fognak fel ezek a pártok.

Június 16-án, ami nemcsak Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének évfordulója, hanem a rendszerváltás szimbolikus kezdete is, a kormány az újratemetés szimbolikus helyszínén egy neonáci zenekart, a neonáci olasz és magyar B középpel megerősítve ünnepelte a "Hatodik koporsó party"-val.

A hazai demokratikus pártok pedig nemhogy botrányt nem rendeztek emiatt, de semmiféle érdemi mondanivalójuk sem volt erről. Szerintük ez rendben volt. Mint ahogy 27 év nem volt elég a magyar demokratikus politikai élet irányítóinak ahhoz, hogy elmagyarázzák a magyar lakosságnak, hogy ki volt Horthy Miklós, hány százezer magyar zsidó és nem zsidó állampolgár vére tapad a kezéhez, Kamenyec-Podolszkijtól, a délvidéki vérengzésen és a második magyar hadsereg tragédiáján keresztül a Holokausztig, hogy ki volt a Wass Albert nevű háborús bűnös vagy Nyírő József nyilas író, Prohászka Ottokár katolikus pap, a magyarországi antiszemitizmus szellemi atyja vagy éppen a Hóman Bálint nevű háborús bűnös. És a sor vég nélkül folytatható.

De vajon érdemes-e egy demokratikus ország vezetésére egy olyan politikus réteg, amely képtelen következetesen, elkötelezetten és bátran kiállni a jogi egyenlőség, az igazságosság és az emberi méltóság ügyéért. Hiszen az előbbiek mind erről szólnak.

Amely szó nélkül tűri, hogy Magyarországon háborús bűnösök, tömeggyilkosok válhassanak nemzeti hősökké, a valódi hősöket pedig árulóként őrizze a nemzeti emlékezet.

Amely képtelen hatékonyan szembeszállni a nemzetet elbutító, morálisan lezüllesztő történelmi hazugságáradattal.

Amely még mindig nem érti, hogy az emberek nemcsak kenyéren és vízen élnek, hanem ennél többre van szükségük, hősökre, akiket tisztelhetnek, bátrakra, akik példát mutatnak, történetekre, amelyek a nemzet közös történetei. És erről nem a kötelező és üres mantrát kell lenyomni alkalmanként, hanem ebben hinni kell. Úgy, hogy az emberek elhiggyék, hogy aki mondja annak ez fontos, ezt őszintén hiszi.

Amíg a választók a baloldalban és a liberálisokban nem látnak mást, csak "ügyintézőket", addig nem fognak azonosulni velük, addig nem látják azokat az értékeket, érzelmeket, identitást, ami vonzó lehet számukra. Enélkül pedig a XXI. században végképp nem lehet választást nyerni.

Vásárhelyi Mária szociológus