Joomla Free Template by FatCow Hosting

"Az ellenállás pillanatai" - akkor és most

Az ellenállás pillanatai könyvbemutató - fotó Almási AurélAz ellenállás pillanatai címmel jelent meg Gyuricza Péter interjúkötete, melynek szereplői humanizmusról, polgári értékekről, a múlthoz, a jelenhez való viszonyukról vallanak. A könyvet a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége  (MEASZ) adta ki, és több mint hatvan interjút tartalmaz melyek újságírókkal, művészekkel, tudósokkal, politikusokkal, írókkal, egyházi méltóságokkal, közéleti személyiségekkel készültek. Megszólal benne Randolph Lewis Braham holokausztkutató is. Nagyon sokan eljöttek a kötet bemutatójára: érdeklődők, s persze azok közül is, akikkel interjú készült. A moderátor Kertész Zsuzsa, aki különböző karakterekből szőtt életregénynek nevezte az interjúkönyvet, elsőként a szerzőt, Gyuricza Pétert kérdezte a könyv megszületésének körülményeiről. - Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke keresett meg azzal, hogy valamiképpen össze kellene foglalni a MEASZ elmúlt éveit, mire azt javasoltam, készítsünk interjúkat. Ennek nyomán készült több mint hatvan beszélgetés, amely egyfajta közös gondolkodás lenyomata is - idézte a kezdeteket a szerző. - Úgy gondolom, Az ellenállás pillanatainak szereplői reprezentálnak valamit a magyar társadalomból.

A névsor valóban tekintélyes, hiszen a vaskos, ötszáz oldalas kötetben megszólal többek között Baranyi Ferenc, Beer Miklós, Bródy János, Debreczeni József, Donáth László, Farkasházy Tivadar, Ferge Zsuzsa, Földes György,  Gálvölgyi János, Görgey Gábor, Hanti Vilmos, Heisler András, Heller Ágnes, Hernádi Judit, Horváth János, Kardos Péter, Kálmán Olga, Keleti Éva, Konrád György, Kovács Zoltán, Ormos Mária, Sas József, Szili Katalin, Ungvári Tamás, Vágó István, Vitányi Iván, Regös István, a MIX Magazin alapító főszerkesztője. Miként Hegedűs D. Géza is, aki Konrád György legújabb, a Falevelek szélben című könyvéből olvasott fel egy, az antiszemitizmusról szóló részletet.

A Vígszínház művésze is megszólal az interjúkötetben, megerősítve az abban rögzített gondolatait, most is elmondta, hogy minden lélegzetvételével, színpadi szereplésével, közéleti megszólalásával arra törekszik, hogy tegye a dolgát. - Mestereimtől, Horvai Istvántól, Ádám Ottótól mindent megkaptam, ami fontos a polgári humanista műveltségből és ami az én hivatásom origója - tette hozzá Hegedűs D. Géza.

Az interjúkat készítő Gyuricza Péter idézte a MEASZ szlogenjét: "Antifasisztának lenni nem jobb- vagy baloldaliság kérdése, hanem a humanizmus képviselete." - Az ellenállás azonban kifejezés mintha már nem lenne korszerű, ezért a kulcsszó ebben a szlogenben is humanizmus - jegyezte meg. - Mindkét oldalon állva legyünk humanisták, és merjünk beszélni a múltról, mert mit várhatunk a vezetőinktől, ha ezt mi sem tesszük meg?

Hanti Vilmos MEASZ-elnök a könyvvel kapcsolatban elmondta, ez is azt mutatja, hogy sok ellenálló van még. - Értéknek tekintem, hogy a mai Magyarországon megjelenhetett ez a könyv, jeleként annak, hogy így, mindnyájan ki merünk állni. Mert ezt nem mindenki meri megtenni. A MEASZ reputációját is jelenti, hogy a kötetben szereplő kiváló emberek önmagukat adva mondták el gondolataikat.

Ez a kötet a hétköznapi magatartásnak, a humánumnak, a humánus viselkedésnek a foglalata - mondta Gyuricza Péter a Mixonline.hu kérdésére. - A kötet szereplői a magatartásukkal is példát jelentenek, s ezeket a példákat szerettem volna felmutatni. Egyikük arról beszél, hogy gondolkodni kellene, hogy miért nem gondolkodnak el az emberek, amikor az utcákon ezeket a Soros-plakátokat látják, amikor gyűlöletet keltő, uszító szövegeket látnak. Miért nem tanultak a saját történelmükből? Ma is a tüzet szítják, embert ember ellen fordítanak. Ez a hatvan interjú a toleranciát erősítette bennem. Bízom benne, hogy aki elolvassa ezt a kötetet, ugyanezt érzi majd. Reményeim szerint aki elolvassa, úgy teszi majd le, hogy az emberség, a becsületesség, a jelen és a múlt bevallása lesznek a kulcsérzések. Ha ezt elérjük, már megérte megjelentetni ezt a kötetet.

"Az ellenállás pillanatai" könyv  5000 Ft-ért rendelhető meg a MEASZ-nál (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

 

forrás: mixonline.hu