Joomla Free Template by FatCow Hosting

Május elseje - 2018

Lendvai Ildikó MSZPVagyok olyan munkamániás, mint a méhek. Van néhány dolog, amit tagadhatatlanul jobban élvezek, mint a munkát: heverészve olvasni, karamellfagyit vagy friss cseresznyét enni, napon sütkérezni, érdekes történetekkel unokákat bűvölni. De azért sokszor dolgozni is jó: ha jó a csapat, ha látható eredményt hoz (de semmiképpen nem a takarításra gondolok), akkor szenvedélyesen kezd érdekelni. Így aztán szeretem május elsejét is. LENDVAI ILDIKÓ írása.

Gyerekkoromban azért, mert a Dózsa György út közelében laktunk, és a felvonulóktól mindig lehetett lufit és májusfát kunyerálni. 
Aztán a kisfiam is élvezte az ünnepet, pedig vele mindig csak a menettel szemben vonultunk egy kicsit a földalatti megállójától, hogy megszemlélhesse a feldíszített teherautókat.
Unokáimnak meg sokáig minden alkalom tetszett, ahol vattacukorhoz lehetett jutni.
Szeretném, ha majd egyszer a dédunokáim is megtalálnák a maguk örömét ebben a napban.
Ha mást nem, az utánozhatatlan orgona- és jázminbokor-illatot, ami esténként valahogyan átszáll Budáról a Dunán, és még a Ligetben is elnyomja a sörszagot. Ahogy Szabó Lőrinc is megérezte: "S egyszerre a májusi éjben/ valami hullám megcsapott:/ illatok szálltak láthatatlan,/ sűrű és nehéz illatok." A legszebb persze az volna, ha József Attilának lenne igaza: "S az aranyba vont éj alatt,/ -mert beköszönt az ünnep-/ a szabadság sétára megy,/ hős népe ágat lenget,/ s ő kézenfogva vezeti/ szép gyermekét, a rendet!" 
Van, amikor május elsején nem a szabadság sétál az utcán, és szép idő sincs mindig. Hétfő este az utcáról behallatszott hozzánk: dörög az ég. De valaha Áprily Lajosnak ez jobban is tetszett a verőfénynél: "Villám villantja túl a hegytarajt,/ s lelkembe mámort lobbant, késeit./ Hallgatom ezt a gyönyörű morajt,/ május felséges mennydörgéseit." 
Igen, néha az utcáról hallatszó zengés-zúgás adja a legtöbb biztatást május elsejére. Gyertek hát, "május felséges mennydörgései"!