Joomla Free Template by FatCow Hosting

371 Csillag - Bátorság és Roma Ifjúság Napja (2018)

371 csillag plakát 2018Az auschwitzi haláltáborban 371 roma gyermek született, akik mindannyian a náci vérontás áldozatai lettek. A 371 Csillag című est nekik állít emléket a Nemzeti Színházban 2018. május 19-én, szombaton, 18 órakor. Főszervező: Joka Daróczi János a Roma Produkciós Iroda Alapítvány vezetője, Támogató: Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, Fővédnök: Járóka Lívia az Európa parlament alelnöke.
1944. május 16-án a cigánytábort Rudolf Höss parancsnok intézkedésére megpróbálták felszámolni. A romák viszont fellázadtak. A férfiak, a nők, és a gyerekek is fegyvereket készítettek. Amikor pedig a katonák kora reggel megérkeztek, hogy a halálba vezessék a kisgyermekes családokat, azok kövekkel, vascsövekkel, deszkákkal, szögesdróttal verték vissza őket. A katonák a következő "ütközetben" mégis sok romát megöltek, de sok náci is elesett. Mivel a csata alatt megérkezett az újabb transzport, a táborparancsnok a vonatokhoz vezényelte a katonákat.

Előzmény:
A romák deportálására elkülönített cigánylágert Himmler 1942. december 16-án kiadott, úgynevezett „Auschwitz-parancsára” alakították ki. A következő év folyamán 19 ezer romát hurcoltak ide, 1944-ben pedig további csoportok érkeztek. A cigánylágerben körülbelül 23 ezer ember volt összesen, de ez a szám vitatható, mert a lengyel és a szovjet területekről idehurcolt romák adatait nem vették fel, őket egyenesen a gázkamrába küldték.

A cigánytáborban a családok együtt maradhattak, hogy az SS-nek könnyebb legyen a dolga. A családi táborban még rosszabbak, még embertelenebbek voltak a körülmények, mint a többi táborrészben. A barakkok túlzsúfoltak voltak, az eső beesett. Járványok tizedelték az embereket: kiütéses tífusz, vörheny, tuberkulózis és diftéria. Naponta húsz-harminc halott volt egy-egy barakkban.

A 371 Csillag nevű rendezvény ennek a május 16-ának állít méltó emléket.

A Roma Produkciós Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Színházban a kortárs művészetek kiemelkedő alakjaival, zenei, irodalmi esttel emlékezik. 

 *

A Roma Produkciós Alapítvány (vezetője Joka Daróczi János) rövidfilmje a linkre kattintva megtekithető.