Joomla Free Template by FatCow Hosting

Pünkösd

punkosdi rozsa bazsarozsa - fotó: Secret Stories"Mi van ma, mi van ma, piros pünkösd napja,/ Holnap lesz, holnap lesz a második napja." Bár én rosszul időzítettem, a bimbósan vázába tett pünkösdi rózsák már péntekre kinyíltak, és mára már hullatják pompás vörös szirmaikat, teli velük az asztal. Sérelmeim fokozandó, senkitől sem kaptam kalácsot, pedig a pünkösdi mondóka szerint az járna ilyenkor, ha már kinőttem a rózsakoszorús korból: "Öreg embereknek csutora borocskát,/ Öreg asszonyoknak kemence kalácsot,/ Ifjú leányoknak rózsakoszorújuk,/ Ifjú legényeknek szegfűbokrétájuk.". LENDVAI ILDIKÓ írását olvashatják. 

Na most se rózsa, se kalács, pedig ez szép ünnep, talán a legborzongatóbb és legmisztikusabb. Húsvét után 50 nappal Jézus tanítványai és Mária éppen együtt voltak, amikor hatalmas szélvihar támadt, zengett-zúgott az egész mindenség, és egyszer csak lobogó vörös lángnyelvek alakjában leszállt közéjük a Szentlélek, bizonyságot téve arról, hogy Jézus tényleg a mennyben van. Talán Ady egyik legtitokzatosabb versét is ez ihlette: "Csillag-zuhintó angyal-trombiták/ Piros hangjára addig-addig lestem,/ Míg megérkeztek a káprázatok/ S csodáit küldi, pirítva a testem"... "A Láz és én vagyunk ma a világ,/ Nem sietek, mert már el úgyse kések,/ Csillag-zuhintó angyal trombiták,/ Száz élettel fölérő jelenések/ Visznek csodák föntjére föl."

Pünkösd persze nemcsak fenséges, hanem vidám is. Ilyenkor választottak pünkösdi királyt, azt, aki sikerrel lebirkózta a többieket. Egy hétig, de van, ahol egy évig ingyen ihatott a kocsmában, a közösség kontójára. Vagyis közpénzből dőzsölt. Királysága idején vétségeiért nem büntették meg, és ez igazán praktikus, olcsó megoldás, ma ugyanezért egy főügyészt fizetünk. Olyat azonban sehol sem olvastam, hogy egy pünkösdi királyt, aki a megszokotthoz képest is szemérmetlenül sokat fogyasztott a közösség pénzéből, még kétszer újraválasztottak volna. Azért a néphagyományt sem kellene túlzásba vinni.

 

*

Forrás - Lendvai Ildikó facebook-oldala