Joomla Free Template by FatCow Hosting

A sajtószabadság Magyarországon

A sajtószabadság helyzete jelentősen romlott világszerte 2014-ben, ami elsősorban a terrorszervezetek tevékenységének a következménye – állapította meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet Párizsban kiadott éves jelentésében. Az RSF rangsorolásában Magyarország az előző évhez képest egy hellyel került hátrább. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet nyilvánosságra hozta éves sajtószabadság-ranglistájának idei kiadását. A felmérés szerint Magyarországon tovább romlott a sajtó helyzete, a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta összesen 42 helyet csúsztunk hátrébb a listán, mely megfelelő képet ad a magyar demokrácia tudatos lebontásáról.

A sajtószabadság helyzete jelentősen romlott világszerte 2014-ben, ami elsősorban a terrorszervezetek tevékenységének a következménye – állapította meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet Párizsban kiadott éves jelentésében. Az RSF rangsorolásában Magyarország az előző évhez képest egy hellyel került hátrább.

Az RSF index ide kattintva elérhető.

A sajtószabadság helyzete jelentősen romlott világszerte 2014-ben, ami elsősorban a terrorszervezetek tevékenységének a következménye – állapította meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet Párizsban kiadott éves jelentésében. Az RSF rangsorolásában Magyarország az előző évhez képest egy hellyel került hátrább.


„Különböző tényezők miatt általános hanyatlás történt az információs háborúk megjelenésével, amelyekben a nem állami csoportok a tájékoztatás zsarnokaiként viselkednek” – mondta Christophe Deloire, az RSF főtitkára az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre és a Boko Haram nigériai terrorszervezetre utalva. Az RSF szerint azonban a gazdasági és a pénzügyi válság is negatívan hatott a sajtószabadság helyzetére mind az öt kontinensen.

„2014 a sajtószabadság jelentős visszaesésének az éve. A rangsorolt 180 ország kétharmada rosszabbul teljesített, mint az előző évben” – hangsúlyozta a jelentésben a szervezet.

Az RSF Magyarországot a 65. helyre sorolta a 2013-as 64. után azon a listán, amely 180 országot rangsorol a sajtószabadság elveinek érvényesülése alapján.

A listát bemutató közlemény emlékeztetett arra, hogy a 2010-es kormányváltás óta Magyarország 42 helyet csúszott vissza. A Fidesz a jelentés szerint „továbbra is nyomást gyakorol azokra a médiumokra, amelyek nem állnak a hatalom politikai ellenőrzése alatt”. Az RSF a reklámadóval kapcsolatban kiemelte, hogy a törvény „nyilvánvaló célja a kormány által bevezetett korlátozó törvénykezési arzenál részeként, a kormánnyal szemben több alkalommal kritikusnak mutatkozó csatorna, az RTL Klub elhallgattatása volt”.

A RSF jelentéséről bővebb információ - az MTI tudósítása alapján - itt található.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció Ügyvezető alelnöke sajtónyilatkozata szerint "az orbáni maffiakormány szétzúzta a jogállami kereteket, uralma alá hajtotta az egykoron szabad sajtót és felszámolta Magyarország rendszerváltás óta tartó szabadságát az illiberális áldemokrácia beteges ideológiája nevében. A jelentés szerint mára oda jutottunk, hogy a sajtószabadság helyzetének szempontjából Csehország(13.) és Szlovákia(14.) fényévekel jár hazánk (65.) előtt, de még a rosszabb helyzetben lévő Románia (52.) is messze megelőzött minket."

Molnár Csaba ehhez hozzátette: "a Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány hiába próbálja hazug propagandával és különadókkal megakadályozni az emberek hiteles tájékoztatását, mert hazánk nyomorúságos helyzetének húsbavágó igazsága egyre inkább kilóg az önkény építette színfalak mögül."

 

Forrás: MTI / eMasa / DK / RSF