Joomla Free Template by FatCow Hosting

Megalázták Schweitzer József emlékét

A Jobbik képviselője megalázta Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója, egyetemi tanár emlékét. A Jobbik képviselője megalázta Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója, egyetemi tanár emlékét.

Schweitzer József életének 93. évében, február 5-én elhunyt. A XIII. kerületi önkormányzat testületi ülésén, napirend előtt, Tóth József polgármester méltatta a kerület közelmúltban elhunyt díszpolgárát, Schweitzer József volt országos főrabbit. A polgármester arra kérte a képviselőket, hogy egyperces, néma felállással adózzanak Schweitzer József emlékének. Benke László jobbikos képviselő erre nem volt hajlandó, ülve maradt.

Többen is tiltakoznak Schweitzer József emlékének jobbikos megalázása ellen

Tekintettel arra, hogy a Radnóti Miklós Antirasszista-Díj Alapítvány lapjaként alapelveinkben szerepel, hogy gondolatokat közlünk a demokráciáról és a diktatúrákról, a fasiszta valamint a kommunista ideológiákról, gyülöletről, kirekesztésről, rasszizmusról, antiszemitizmusról, cigányellenességről, idegengyűlöletről, mások megbélyegzéséről, ezért a Demokrata Info szerkesztősége csatlakozik a Schweitzer József emlékének jobbikos megalázása elleni tiltakozáshoz. A Demokrata Info szerkesztősége a Jobbik képviselőjének cselekedetét elfogadhatatlannak tartja.

A Demokratikus Koalíció felháborítónak és elkeserítőnek tartja a XIII. kerületi testületi ülésen történt szándékos sértést: a Jobbik képviselője nem állt fel kerületünk díszpolgárára, Schweitzer József főrabbira emlékezve.

Keszthelyi Dorottya, a Demokratikus Koalíció XIII. kerületi választókerületi elnöke szerint "Schweitzer József élete és munkássága minden jóérzésű ember számára érték. Vallásoktól, politikai hovatartozástól függetlenül tisztelet övezte az egész világon. A Jobbik képviselőjének nincsen helye a XIII. kerületi képviselő testületében."

AZ MTI arról számolt be, hogy a Jobbik szerint Benke László, a főváros XIII. kerületi önkormányzatának jobbikos képviselője magánvéleményét fejezte ki a Schweitzer József haláláról szóló megemlékezéskor, azt a párt nem minősíti. 

A XIII. kerületi önkormányzat testület tagjai közös nyilatkozatot tettek, amelyet - az egyetlen jobbikost kivéve - az összes párt (tehát az MSZP-Lokálpatrióták Egyesülete, a Fidesz-KDNP, az Együtt-PM-DK-MoMa és az LMP) minden képviselője egyetértésben írt alá. A nyilatkozatban felszólították Benke Lászlót, hogy nyilvánosan kövesse meg a kerület közösségét, "minden jóérzésű magyar embert", és mondjon le a mandátumáról. A Jobbikot is felszólították, hogy határolódjon el Benke Lászlótól.

A Jobbik közleményében azt írta: a párt nem adott ki semmiféle utasítást, útmutatást a Schweitzer József haláláról szóló megemlékezést  illetően, az elhunyt emlékével ugyanis nem kívánnak foglalkozni. A Jobbik szerint Benke László magánvéleményét fejezte ki, "nagyon úgy  tűnik, nem igazán értett egyet a néhai főrabbi közéleti tevékenységével, megnyilvánulásaival". A Jobbik a képviselő-testületi megemlékezést nem tartja "az ország előrehaladása, az itt élők jóléteszempontjából releváns eseménynek", így semmilyen lépést nem terveznek.

A MAZSIHISZ az üggyel kapcsolatosan a következő nyilatkozatot tette:

"Professzor Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi a magyar zsidóság szellemi vezetőjeként köztiszteletben álló, elismert tudósember volt. Munkásságát, szellemi és emberi nagyságát általános tisztelet övezi hazánkban és szerte a nagyvilágban.

Nem véletlen, hogy díjak sokaságával ismerték el, köztük Budapest XIII. kerülete is, mely díszpolgári címet adományozott számára.

Schweitzer József halála nem csak a magyar zsidóság vesztesége, s egyben a magyar társadalom is szegényebb lett egy korszakos gondolkodóval.

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere az elsők között fejezte ki részvétét és az általa vezetett kerület hivatalosan is saját halottjának tekinttette Professzor Schweitzer Józsefet. Gesztusértékű az is, hogy polgármesterként kezdeményezte, hogy a csütörtöki testületi ülésen egyperces néma főhajtással tisztelegjenek a kerület egykori díszpolgára előtt.

Megdöbbenéssel és mélységes szomorúsággal vettük hírét, hogy a Jobbik képviselője, Benke László demonstratívan, az elemi tiszteletet sem adta meg a 93 éves korában elhunyt országos főrabbinak, az elismert vallástudósnak.

A Jobbik képviselője az alapvető emberi tisztességet és gyász méltóságát is semmibe vevő fellépésével kiírta magát a humánusan gondolkodó emberek táborából.

A nyilvánvalóan rasszista és antiszemita eset egyértelműen reális képet ad a Jobbik valódi arcáról. A demokratikus érzelmű magyar társadalom felelőssége, hogy kikényszerítse az ilyen alakok távozását a magyar közéletből.

A Mazsihisz vezetősége egyetért XIII. kerület jóérzésű képviselővel, akik az esetet gyűlölettel teli kirekesztő viselkedésnek, valamint a néhai főrabbi életéhez, munkásságához és intelmeihez méltatlan provokációnak tartják és lemondásra szólítják fel Benke László jobbikos önkormányzati képviselőt."

 

Forrás: MTI / DK / MAZSIHISZ /Jobbik