Joomla Free Template by FatCow Hosting

Mégsem épülhet meg Paks2?

Az Együtt sajtónyilatkozatot adott ki, amelyben választ követel arra, hogy "hogyan  áll a Paks2 atomerőmű európai bizottsági engedélyeztetési eljárása?" Az Együtt sajtónyilatkozatot adott ki, amelyben választ követel arra, hogy "hogyan  áll a Paks2 atomerőmű európai bizottsági engedélyeztetési eljárása?"

AZ Együtt Paks2-t szükségtelennek és károsnak tartja, de egy több százmilliárdos munkagödröt sem szeretne. Az Együtt ezért az előkészítő munkálatok felfüggesztésre szólítja föl a Fidesz-kormányt.

Az Együtt sajtónyilatkozatában hangsúlyozza, hogy az "Európai Unió jelen formájában akár meg is akadályozhatja Paks2 megépítését – írja a Financial Times. A cikk szerint az Európai Atomenergia Közösség egyelőre nem adta ki az erőműblokk üzemanyag-ellátással kapcsolatos engedélyeit, pedig ezek hiányában az Unió területén nem lehet új reaktorokat beüzemelni. Ezen felül az Európai Bizottság állítólag azt kifogásolja a bővítéssel kapcsolatban, hogy azt az orosz Roszatom tendereztetés nélkül nyerte meg."

Az Együtt haladéktalanul választ követel a kormánytól: hogy áll a Paks2 atomerőmű bizottsági engedélyeztetési eljárása?

A sajtónyilatkozat határozottan fogalmaz: "Felszólítjuk a Fidesz-kabinetet, hogy semmilyen előkészítési munkát ne folytasson addig, míg a tender megvalósítása nem biztos. Annál, minthogy feleslegesen atomerőművet épít Magyarország, csak az lenne rosszabb, ha az előkészítésre úgy költene hazánk százmilliárdokat, hogy utána csak egy óriási munkagödröt kapnánk."

Az Együtt a kezdetektől tiltakozik az ellen, hogy Paks2 a jelenlegi formában megépüljön.

A sajtónyilatkozat annak a megállapításával zárul, miszerint "Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a magyar emberek háta mögött egyeztek meg a 3000 milliárdos atomprojektről, mely minden elemében korrupt, évtizedekre elkötelezi hazánk energiapolitikáját az orosz félnek, az országot még jobban eladósítja. A paksi paktum egy tipikus orbáni lopási hadművelet, mellyel a magyar polgárok csak veszítenek."

Budapest, 2015. február 23.

Forrás: Együtt sajtónyilatkozat