Joomla Free Template by FatCow Hosting

„Szégyen, gyalázat, eladtad a hazádat!”

Magán és rendőrségi becslések szerint 3-5000 ezer ember részvételével zajlott vasárnap délután az antikkorrupciós tüntetés. A demonstrálók táskákra, kabátokra, oszlopokra ragasztgatták az „Ezt még nem lopta el a Fidesz. Váltsuk le a korrupció kormányát, mielőtt megteszi!" feliratot tartalmazó sárga matricákat az Erzsébet téren, míg az első beszédekre vártak. Magán és rendőrségi becslések szerint 3-5000 ezer ember részvételével zajlott vasárnap délután az antikkorrupciós tüntetés. A demonstrálók táskákra, kabátokra, oszlopokra ragasztgatták az „Ezt még nem lopta el a Fidesz. Váltsuk le a korrupció kormányát, mielőtt megteszi!" feliratot tartalmazó sárga matricákat az Erzsébet téren, míg az első beszédekre vártak. Tudósítónk jelenti.

 

 

A József Attila utca torkolata előtt álló kisteherautó platójáról elsőként Szelényi Zsuzsa, az Együtt elnökségi tagja szólt a résztvevőkhöz. Szóba került Paks2, a letelepedési kötvény, Rogán és Mészáros gazdagodása, melyek csak a korrupciót szolgálják. „Orbán Viktor a rendszerváltás óta hatalmon lévő legkorruptabb kormányfő. Meg kell állítani a gúzsba kötő korrupciót!” – zárta beszédét Szelényi.

„Holnap lesz 25 éve, hogy megszületett a szovjet csapatok kivonásáról szóló egyezmény” – emlékeztetett Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja, aki megemlékezett Váradi Andrásról, a kishantosi gazdaság körül zajló botrányokról, mutyikról is.

Utolsónak a DK Zala megyei közgyűlési tagja, Nagy Zoltán lépett a színpaddá előlépett platóra az Erzsébet téren. Felszólalásában kitért a keszthelyi, zalaegerszegi gyanús ingatlan és kikötő vásárlásokra. A miniszterelnök vejének közvilágítási tenderére is. „Orbánék úgy gondoskodnak a közvagyonról, ahogy Vida Ildikó a korrupció elleni fellépésről.” – mondta Nagy, majd biztosította a tüntetőket arról, hogy a DK felveszi a harcot a korrupcióval szemben.

A beszédek nem maradtak visszhang nélkül, sokszor a jól ismert szlogeneket - „Csatlós banda!”, „Mocskos Fidesz!”, „Mondjon le!”, „Börtönbe! Szégyen, gyalázat, eladtad a hazádat!”- skandálta válaszként az egyre növekvő tömeg, majd elindultak az Andrássy úton az Aradi utcában lévő Nemzeti Nyomozó Iroda elé.

A Deák teret elhagyva a kereszteződésben lévő ház erkélyén álló alsónadrágos fiatalok egy-két percre „ellopták a show-t”. Ők így, integetve üdvözölték a tüntetőket.

Míg a lassan sétáló, rigmusokat skandáló több ezresre nőtt tömeg az Andrássy úton haladt az Aradi utca felé a Vörösmarty utca sarkán megjelentek a forralt bort, perecet kínáló mozgóárusok is. Komótosan pakolták ki portékájukat. Gondolták, jobb forgalmat bonyolítanak le, mint az Erzsébet téri zászló árusok. Számításukba, mint  utólag kiderült azért kis hiba csúszott!

Az NNI előtt Szabóné Szabados Katalin, a Trafikkárosultak Mozgalmának képviselője saját történetével illusztrálta a jól ismert trafik mutyit. Ivanics Éva volt pénzügyőr alezredes hatékonyabb fellépést sürgetett a hatóságok részéről a korrupciós ügyek felderítése terén, utalva Juhász Péter feljelentésének elutasítására. Marek Bertram civil aktivista szintén a hatóságok munkáját bírálta felszólalásában. A választási csalásokkal kapcsolatban 12 hónapja tett feljelentésére utalva „örömét fejezte ki, hogy legalább nem utasították el” Utolsónak a tüntetést szervező Juhász Péter szólalt fel, aki bejelentette, hogy 20 nap múlva március 28-án még több párt bevonásával országos korrupcióellenes tüntetést szerveznek. Addig is központokat hoznak létre ahol korrupció gyanús ügyeket be lehet majd jelenteni.

A demonstráció nem sokkal fél hat előtt, rendzavarás nélkül fejeződött be.

2015. március 8.

sztorma HCJD