Joomla Free Template by FatCow Hosting

Nincs ártatlan kép - kiállítás

A „Gallery8” roma művészek és értelmiségiek részvételével létrehozta "A roma test politikája" cimű kiállitását. Tudósitónk jelenti. (Képünk illusztráció, A roma test politikája I., Nincs ártatlan kép - kiállítás honlapjáról származik.) Fotó: Déri MiklósA „Gallery8” roma művészek és értelmiségiek részvételével létrehozta "A roma test politikája" cimű kiállitását. Tudósitónk jelenti. (Képünk illusztráció, A roma test politikája I., Nincs ártatlan kép - kiállítás honlapjáról származik. Fotó: Déri Miklós)

 

 A roma test politikája

 

 

A roma test politikája egy szerteágazó és interkulturális kiállítási és oktatási program, melyet a Gallery8 roma művészek és értelmiségiek részvételével valósít meg. A háromrészes kiállítás a roma test politikájának feltárására vállalkozik a jelenkori Európában, a romák és főként a roma nők ábrázolását és részvételét kutatva a művészetekben, a médiában és a közéletben. A Nincs ártatlan kép című kiállítás ennek a programsorozatnak az első eseménye.

A kiállítás megmutatja, hogy a romák alsóbbrendűként való kijelölése történelmi konstrukció, melynek gyökerei egyaránt fellelhetők a rabszolgatartás és a tömegmédia intézményeiben. Vizsgálatának tárgya annak a folyamata, ahogyan a tekintet aktusában a „faj elgondolása” működésbe lép és a testet „a cigány” társadalom által konstruált, sztereotip kategóriájában látja, illetve láttatja. Nyomon követi, ahogyan ez a megfigyelési mód strukturálja a személyközi kapcsolatokat, mivel a nézői szubjektum oly mélyen beágyazódott az európai kollektív tudatba, valamint a populáris medián keresztül összefonódott a kortárs európai kultúra ethoszával.

Déri Miklós pszichoanalitikus fotóportréihoz roma tudósok, diplomaták, közszereplők és értelmiségiek álltak modellt. Sőt arra is vállalkoztak, hogy életre keltenek egy-egy közismert roma sztereotípiát Szakos Kriszta stylist és Kozári Zita sminkmester segítségével. A roma modellek így bújnak a „cigánylány, „a gettólakó”, „a gengszter”, „a cigányzenész”, „a cigánymadonna”, „a cigánykirály”, „a jósnő”, „a vajda”, stb. bőrébe. 

Bővebb információk a kiállitás honlapján találhatók.

 

Láng Judit