Joomla Free Template by FatCow Hosting

Fodor Ágnes: Szöveg.doc

Megjelent Fodor Ágnes, író-filmrendező, novellás kötete a „Szöveg.doc“, amelyben visszatekintve húsz év (1970-1990) szerelmeit idézi fel a Kádár korszak hátterével. Megjelent Fodor Ágnes, író-filmrendező, novellás kötete a „Szöveg.doc“, amelyben visszatekintve húsz év (1970-1990) szerelmeit idézi fel a Kádár korszak hátterével. 

Az érzelmileg mély, spirituális üzenetű könyvet, egy régi - Ketyere nevű, tizenhat megabájtos számítógépen írta 1998-ban, ezért a „.doc“ fájlnév  kiterjesztés. A fejezetek címe is így végződik tartva azt a szabályt, hogy a technikailag kezdetleges World szoftvereken maximum csak hat  karaktert lehetett szövegcímként használni – viszont a könyvben, az érthetőség kedvéért ezek ékezetes formában olvashatóak: Lélek.doc, Sanzon.doc, Vonat.doc, Folyó.doc és így tovább, de az ínyencek még így is felfedezhetik a régi hatbetűs fájlneveket.

Fodor Ágnes, a „Szöveg.doc“ című könyvéről: "1998-ban új korszak kezdődött az életemben, mikor megszereztem életem első számítógépét, mellyel először is rajzolni kezdtem, majd - mint valószínűleg majdnem mindenki, írni. S ekkor összeállt egy történet: a szerelmeimé. Fél év éjszakai sétái vannak ebben a könyvben, Egérke kutyámmal. Szép időszak volt.

1999-ben, mikor huszonkilenc évi munkálkodás után kirúgtak a Magyar Televízióból, mintha megállt volna az élet – elkezdtem emlékezni. A  Kádár korszakban egy dologban voltunk szabadok: a szerelemben. Sok szerelmem volt, kicsik is, nagyok is. Akik csak egy éjszakás  megállónak tekintették természetes szerelemvágyamat, nem írtam, csak azokról, akik megmozdították a lelkem örvényeit. És persze a  történeteimmel egyidejűleg megmutatkozik óhatatlanul a háttér is, „a legvidámabb barakk”, amely valójában mégiscsak egy ócska kis diktatúra volt, még akkor is, ha jobban éltünk, mint manapság. 

A kötet huszonkét novellából áll, ahogy a tarot kártya huszonkét lapból: tulajdonképpen kis mozaik képek, lírai logikával megírt ritmikus próza, az 1970-1990 közti évekről. Fontosak a fejezetcímek, mert kijelölik azt az asszociációs rendszert, ami a könyv mondanivalóját az olvasó számára megvilágítja.”

1. Lélek.doc - Az első fejezet arról szól, hogy miért akarok írni, és egy találkozásról Mohameddel, ami meghatározta az egész életemet – tőle hallottam először a szufik világáról. Évekkel később a tarot mesteremmel, (Kazanlár Aminollah Emil, török-magyar születésű kabalista, szufi és  alkimista), visszatértem ehhez az életérzéshez és filozófiához.

2. Sanzon.doc - Mohamedről, akivel az elsőben találkoztam.

3. Vonat.doc - Egy asszociációs írás, főleg szintén Mohamedről.

4. Folyó.doc - Mohamed levele a szufi életérzésről.

5. Hétközn.doc - A hétköznapokba való visszatérésről szól, és megjelenik benne Ábel, életem első nagy szerelme.

6. Kőhó.doc - Egy kielégületlen, kínzó szerelem.

7. Eli.doc - A legjobb barátomról, akivel máig is azok vagyunk- egy hajszál választott el attól, hogy összeházasodjunk.

8. Dili.doc - A betegségemről, az idegszanatóriumban szerzett élményeimről.

9. Jóska.doc - Jóskáról, egy csóró csövesről.

10.Tűz.doc - Mohammed levele, hogy a betegségem kezdetével egy időben tűz ütött ki a lakásán.

11. Víz.doc - Szabad asszociáció, amely a tűz alapelem után a vizet jeleníti meg.

12. Levegő.doc - A levegő alapelem.

13. Rózsa.doc - Prózában írt verseket tartalmaz, egykori edzőmhöz fűződő érzelmeimről

14. Föld.doc - A negyedik alapelem a föld: újra Ábelt idézi a halálától elindulva.

15. Szíved.doc - Ábel hozzám írt levelei.

16. Torony.doc - Ábel írásai.

17. Szívem.doc - Egy makáma, azaz rímes próza szintén az edzőmhöz.

18. Losang.doc - Eli, a legjobb barátom Los Angelesben élt, míg én Budapesten. A kettőnk közti levelezés.

19. Metró.doc - Egy vers a Budapesti metróról

20. Budapest.doc - Az Elivel való levelezés folytatása.

21. Csend.doc - A belső csendről, a szerelmek lecsengéséről.

22. Angyal.doc - Kapcsolat egy bolgár fiatalemberrel.

Részlet a kötetből:

„Könnyedén otthagynék érted mindent - elmennék bárhová egy szál ruhában ha csak láthatnálak is, még ha üveglap lenne is köztünk, vagy  rács... Te vagy, akiért oda tudnám adni az életem - és nem változott semmit az emléked, pont ugyanolyan, és nem is tud változni, mert a  legtisztább érték, mert gyémánt. Tiszta, mint a víz, színes, mint a szivárvány, mindennél keményebb, s csak egy nem számit, hogy  pénzben is mindennél többet érne.

Hogy szeretek mindent Rád gondolva! Milyen tiszta, és erős lesz minden! Hát tűnj fel néha újra a képzeletemben, mint most is, hogy az öröm, ami átsugárzik, végtelen körré tágulva sugározzon tovább boldogságot minden irányba, és minden szenvedésre! Ez a szöveg a Tiéd. Én is Te vagyok.”

Fodor Ágnes író-filmrendező,Fodor Ágnes az életéről így vall: „1952. március 25-én születtem, tavasszal: Kos vagyok, neki a falnak is... Gyermekkoromat a zene és a matematika tanulmányozásával töltöttem, így aztán logikus, hogy filmrendező szerettem volna lenni, így kerültem érettségi után azonnal a Magyar Televízióhoz – meg persze úgy, hogy orvos anyukámnak oda volt protekciója. 1971-ben Keleti Márton felvett az akkor indult  tévérendező osztályába a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol halála után Makk Károly növendékeként végeztem 1974-ben. Mivel megélhetésem sajnos nem kötődött a rendezéshez, dolgoztam mindenfélét, amit csak lehetett: tévéjátékokban, versműsorokban, élő  adásokban meg mindenféle másban voltam asszisztens.

Később kitanultam az újságírószakmát is. Tévés alkotásaimat szabadidőmben, a Televízió Fiatal Művészek Stúdiójában készítettem, mely  akkoriban Árvai Jolán vezetésével neves alkotóműhellyé nőtte ki magát. Szóval: néhány, (összesen négy) film – és a gályázás a megélhetésért a Kádár-korszak öröknek tűnő díszletei között. Így telt az élet 1970 és 1999 között, miközben az említett díszletek leomlottak,  az én életem pedig új irányt váltott: 2000-ben, negyvennyolc évesen életemben először férjhez mentem, ráadásul szerelemből, és egyenesen Németországba. 1988 óta a buddhizmus útját járom, tizennégy évig gyakoroltam az aikidó japán harcművészetet, reikis vagyok, (energiagyógyító) és tarot-mester.”

Láng Judit


 

Fodor Ágnes 1952-ben született Budapesten. 1970-1999-ig a régi Magyar Televízióban dolgozott, rendezőként négy filmet jegyzett az Árvai Jolán  féle Fiatal Művészek Stúdiójában. 2000 óta Németországban él német férjével.

Filmjei: 1978 - Gyalogjárók; 1982 - Hagyaték; 1985 - Útszéli Isten; 1992 - Valami más...