Joomla Free Template by FatCow Hosting

Ilan Mor: Nem elég tudnunk, hogy miért állunk ki, azt is kell tudnunk, hogy mi ellen állunk ki!

Kiállítást nyitottak július 15-én Pápán, az egykori zsinagóga épületében. Az "Elfeledett szomszédaink" - címet viselő tárlat az 1944-ben a városból és környékéről eldeportált zsidó honfitársainknak állít emléket.

 

 

A megnyitó ünnepség egyben az idei holokauszt-megemlékezés is volt a Veszprém megyei kisvárosban. A világ számos pontjáról érkezett túlélők és családtagok mellett a programon többek közt részt vett Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, Kovács Zoltán kormánymegbízott és Áldozó Tamás polgármester is. A MEASZ-t Kerecsényi Zoltán alelnök képviselte.

Az igazán látványos, embernagyságú fotó-tablókat felvonultató kiállítás tervezője Rajk László volt, a szakmai munkát számos szervezet - a helyi önkormányzat, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület, a Pápai Zsidók Társasága (PÁZSIT), az izraeli Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeuma, a Pápai Gróf Esterházy Károly Kastély-és Tájmúzeum, a városi Jókai Mór Városi Könyvtár, a Magyar Zsidó Levéltár, a Holokauszt Emlékközpont, a Pápai Református Gyűjtemények, a Veszprém Megyei Levéltár és a Centropa Zsidó Családtörténeti Kutató Központ - segítette. A szervezők közel ötszáz fotót gyűjtöttek össze a város zsidó közösségének emlékeiből. Ezek közt családi felvételek, portrék, társasági eseményeket megörökítők, szabadtéri és műtermi felvételek egyaránt találhatók. Az összegyűjtött anyag mintegy feléből készült a kiállítás. A tárlat ötletadója és szorgalmazója Gyekiczki András egykori pápai diák volt.
A szebb napokat látott pápai zsinagógában az ünnepi megnyitón Polnauer Sándor, egykori pápai diák, berni főrabbi és Schwezoff Dávid kántor tartottak istentiszteletet, melynek keretében megemlékeztek elhurcolt honfitársaikról. Ezután Max Bruch zeneszerző műve csendült fel zongorán és csellón, majd Bálint András Kossuth-díjas színművész, színházigazgató Radnóti Miklós "Sem emlék, sem varázslat" című versét szavalta el.

Az eseményen, üdvözlő beszédében Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete az emlékezés és a szembenézés fontosságát hangsúlyozta, valamint felhívta a figyelmet az antiszemitizmus, anticionizmus ma is élő jeleire. Elmondta, az antiszemitizmus és az anticionizmus, mint egy vírus, jelen van a ma társadalmában. Ilan Mor kiemelte azt is, e kiállítás világos kötelességre emlékeztet bennünket: nem elég tudnunk, hogy miért állunk ki, azt is kell tudnunk, hogy mi ellen állunk ki. Az emléknap két tanulságul szolgál. Elsőként: soha többé holokausztot! A második lecke pedig az, hogy a független, erős és fejlődő Izrael, garancia a jövőre – fogalmazott a nagykövet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fotó: Gáspár Gábor)

Forrás: naplo-online, papa-ma, antifasiszta.hu