Joomla Free Template by FatCow Hosting

Történelemmosdatás Magyarországon

Miközben a magyarországi szélsőjobb fesztelenül parádézik, a zsidók egyre rosszabbul érzik magukat, írta pénteken megjelent legújabb kiadásában a The Economist, míg a Háárec arra mutatott rá: „ a magyar kormány valóban húzódozott attól, hogy letartóztassa Csatáryt, nem nehéz megérteni, miért tett így. Hiszen ezzel a sagával egyidejűleg a jobboldali nacionalizmus feltámadása zajlik Magyarországon, ami, úgy tűnik, minden nappal rosszabb”.

 

A brit gazdasági-politikai folyóirat a háborús bűncselekmények miatt elítélt Csatáry László ügyével kapcsolatos cikkében „egyes vezető személyiségeket” idéz név nélkül, akik közölték, hogy a kommunizmus összeomlása óta nem emlékeznek olyan rossz légkörre, mint amilyen most tapasztalható Magyarországon.

A lap ismerteti, hogy egy szélsőjobboldali portál százezer forintot ajánlott információkért olyan zsidó diákokról, akik Csatáry lakása előtt tüntettek, és elérhetőségeik gyorsan ismertté is váltak, fenyegetések és megfélemlítő üzenetek áradatát kiváltva.

A hetilap azt is megjegyezte, hogy Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit, akit utcai inzultus ért, Áder János köztársasági elnök személyesen kereste fel otthonában. Egyesek mégis éreznek egyfajta nyugtalanító nosztalgiát a kormánykörökben az önkényuralmi múlt és Horthy Miklós egykori kormányzó iránt.

A The Economistnak Ungváry Krisztián történész azt mondta: a kormány támogatja az összes olyan kísérletet, amely Horthy és követői rehabilitációjára irányul, miközben antifasiszta írókról és költőkről nem emlékeznek meg.

„Történelemmosdatás” folyik Magyarországon, állapította meg a Háárec, a vezető izraeli baloldali napilap szintén Csatáry László ügye kapcsán. A „nagy egészet” – a magyarországi állapotokat – nézve a Csatáry elleni eljárás csekély súlyú ügy, áll a cikkben.

„Ha a magyar kormány valóban húzódozott attól, hogy letartóztassa Csatáryt, nem nehéz megérteni, miért tett így. Hiszen ezzel a sagával egyidejűleg a jobboldali nacionalizmus feltámadása zajlik Magyarországon, ami, úgy tűnik, minden nappal rosszabb”, írta a lap. Kiemelte Kövér László házelnök májusi zarándoklatát a „nagyhangú antiszemita, a Nyilaskeresztes Pártot támogató” erdélyi író, Nyírő József emlékére, és az eset keltette hullámokat.

A Háárec, amely héber nyelvű kiadásában Áder János izraeli látogatásának előestéjén az Amerikai Népszavára hivatkozva leplezte le, hogy a zsidó államból kitiltott Kövér Lászlóhoz hasonlóan a jelenlegi köztársasági elnök is vett már részt a háborús bűnös Wass Albertet magasztaló rendezvényen, megjegyezte, „Izraelnek nehéz olyan magyarországi vezetőt találnia, aki nem állt ki antiszemiták mellett”.

A „tisztára mosás nem áll meg itt”, tette hozzá a lap azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány bejelentette: Nyírő, Wass „és két másik nacionalista író” műveit a nemzeti alaptanterv részévé teszi.

A lap felidézte, hogy kormányzati illetékesek azt mondják: egyedül a Fidesz jelenthet védelmet a Jobbik növekvő népszerűségével szemben.

A Financial Times felzárkózó piaci blogrovatában (beyondbrics) Kester Eddy budapesti tudósító az IMF/EU-egyeztetésekkel kapcsolatban azt írta, hogy a valutaalap és az unió küldöttsége „baljós csendben”, sajtótájékoztató és kommüniké nélkül távozott Magyarországról.

A médiának adott nyilatkozatok „udvarias nézeteltérésekre” utalnak, ám bennfentesek szerint az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott találkozó messze nem volt kellemes csevegés. Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője kijelentette a lapnak, hogy ha a kormány megállapodást akar, azt már februárban elérhette volna. Az elemző szerint a kormány vonakodik elfogadni, amit az IMF akar, mivel az egyezség esetleg csak a felső középosztályt és a tehetősebbeket érintő bizonyos adóemelések esetén jöhet létre, ugyanakkor a bankok és pénzintézetek nem voksolnak a két év múlva esedékes választásokon.

Forrás: MTI, nepszava.com / antifasiszta.hu