Joomla Free Template by FatCow Hosting

Újságírókkal egyeztetett új médiatörvényt akar az MSZP

Elkészült a szocialisták médiaszabályozási koncepciója – jelentette be Mesterházy Attila pártelnök a MÚOSZ székházában szervezett konferencián. A tanácskozás résztvevői az 1990-es évek elején Csakazértis címmel megjelent szociáldemokrata lapra és annak 2003-ban elhunyt legendás munkatársára, Szalai Pálra emlékeztek.


Az MSZP elnöke az egyik előadója volt kedden délelőtt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Országos Szövetsége (MEASZ), valamint a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) közös sajtótörténeti konferenciájának.

Hanti Vilmos, a Csakazértis egykori felelős szerkesztője a Sajtóházban rendezett konferencián a lap történetét idézte fel.

A tanácskozás résztvevői az 1990-es évek elején Csakazértis címmel megjelent szociáldemokrata lapra és annak 2003-ban elhunyt legendás munkatársára, az – Agárdi Péter meghatározását idézve – „egyszemélyes, szuverén baloldali radikalizmus” jellemezte Szalai Pálra emlékeztek. A szervezők bejelentették: a társadalmi igazságtalanságok feltárásában kiemelkedő, az elesettek, kiszolgáltatottak ügyét empátiával képviselő újságírói illetve szerkesztői teljesítmények elismerésére díjat alapítanak.

Mesterházy Attila bevezető előadásában hangsúlyozta, a jelenlegit elvető, az újságírószakma képviselőivel érdemben egyeztetett, „ha nem is konszenzusra, de kompromisszumokra” épülő új médiatörvényre és intézményrendszerre van szükség. Az MSZP médiakoncepcióját a szakmai egyeztetéseket követően mutatják be a nyilvánosságnak, majd megtárgyalják az ellenzéki erők egyeztető fórumain is.

– A Fidesz szerint az MSZP azért készítette el médiakoncepcióját, mert „saját szájuk ízére” akarják átalakítani a médiát, visszahozva azt az időt, „amikor a Napkeltében a műsorvezetők nyíltan úgy köszöntek a nézőknek: Hajrá MSZP!” – reagált Mesterházy szavaira Cser-Palkovics András az MTI-hez eljuttatott közleményében, ugyanitt azt állítva: „Magyarország ma gyakorlatilag az egyetlen európai ország, amelynek a médiaszabályozásán az Európai Unió pecsétje és immár elismerése van”. Válaszközleményében az MSZP arra kérte a távirati iroda irányítóit: „a jövőben az MTI OS szabályzatának megfelelően figyeljenek oda arra, hogy a szabályzat 12/8-as pontja értelmében ne jelentessenek meg nyilvánvaló valótlanságot tartalmazó kormánypárti közleményeket."

Forrás: eMasa