Joomla Free Template by FatCow Hosting

Birósági itélet "uszítás" ügyben

A lapszemle, "mások irták mi idézzük" rovatunkban felidézzük azt, amit szerkesztőségünk a TASZ honlapján olvasott: "Az uszítást jogerősen megállapította, a büntetést viszont jelentősen enyhítette a bíróság"A lapszemle, "mások írták, mi idézzük" rovatunkban felidézzük azt, amit szerkesztőségünk a TASZ honlapján olvasott: "Az uszítást jogerősen megállapította, a büntetést viszont jelentősen enyhítette a bíróság"

A TASZ jelentése szerint: "a Fővárosi Törvényszék ítéletével hatályban tartotta a Polgár „Tomcat” Tamás bűnösségét megállapító elsőfokú ítéletet. A példás büntetést azonban a jogerős ítélet jelentős mértékben leszállította.

A másodfokú bíróság mind az eljárás, mind pedig a cselekmény tartalmi megítélése tekintetében megfelelőnek ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság idén januárban hozott ítéletét, amely megállapította Tomcat felelősségét az uszítás miatt. 
A bíróság szóbeli indoklásában megerősítette, hogy a vádlott mondatai nem voltak félreérthetők, a szövegösszefüggés alapján egyértelmű, hogy a vádlott kifejezetten a romák összességére és nem csak a bűnözőkre utalt, amikor „egy utcán ácsorgó drapp galeri szó nélküli szétverésére” buzdította olvasóit.

A másodfokú tanács nem fogadta el a bíró politikai elfogultságára való hivatkozást sem: a büntetőjogi ítélkezésnek van visszaszorító szerepe – és még ha a közbeszéd és a közélet alakításában ez korlátozott is, a büntetőjog és a bíróság nem térhet ki az elől, hogy értékelje a társadalmi kontextust, amelyben a vád tárgyává tett közlés elhangzott. A másodfokú tanács mindemellett eltúlzottnak ítélte a kiszabott büntetést."
 
Idézzük a TASZ véleményét: "ez a döntés nincs összhangban azzal, amit a bíróság a büntetés funkciójáról kifejtett. Annak ugyanis, ha valaki bő másfél hónapnyi munkavégzéssel megválthatja magát, sokkal kisebb visszatartó ereje van a jövőre nézve, mint annak, ha évekig a szabadságvesztés büntetés végrehajtásának árnyékában kell mérlegelnie az elítéltnek, hogy mit mond ki nyilvánosan. Az uszítás jól megalapozott jogerős megállapítása nagy előrelépés a bírói gyakorlatban – a kiszabott büntetés viszont inkább erélytelenséget tükröz."

A TASZ teljes cikke ide kattintva www.tasz.hu elolvasható.

Forrás: TASZ.hu