Joomla Free Template by FatCow Hosting

Interjú Dr. Ulrich Schneiderrel a FIR főtitkárával

Az Ifjú Világ október 9-i száma ’Válasszanak antifasisztákat az Európa parlamentbe!’ címmel közli azt az interjút, amelyet Conrad Wilitzki készített Dr. Ulrich Schneiderrel a FIR főtitkárával. Lapunk idéz az interjúból.Az Ifjú Világ október 9-i száma ’Válasszanak antifasisztákat az Európa parlamentbe!’ címmel közli azt az interjút, amelyet Conrad Wilitzki készített Dr. Ulrich Schneiderrel a FIR főtitkárával. Lapunk idéz az interjúból.

Az interjú apropója az volt, hogy a FIR, az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége október 5-6-án Szófiában tartotta 16. kongresszusát.

Az interúban Dr. Ulrich Schneider beszámol a FIR elmúlt három évben végzett munkájáról, az ezen idő alatt tartott eseményekről (1000 fős ifjúsági vonat Auschwitz-Birkenauba, a FIR születésének Bécsben tartott 60. évfordulójáról, a 2400 koncentrációs tábort és munkatábort tartalmazó európai térképről), továbbá a növekvő európai újfasiszta veszélyről és előretörésről, a görög Arany Hajnal újfasiszta szervezet tevékenységéről, a romaellenességről.

Dr. Ulrich Schneider az interjúban kiemelte, hogy Magyarországon a jobboldal növekvő ideológiai befolyást szerzett, beszámol a jobb oldal állami szinten történő térhódításáról, az autoriter hatalomgyakorláshoz, a Horthy rendszerhez, mint példához való visszatérésről.

Jobbra tolódást említ Ausztria és Norvégia vonatkozásában is. Dr. Ulrich Schneider az interjúban utal arra, hogy a FIR-nek az Európa parlament jövőbeli összetételére is befolyást kell gyakorolnia.

A jövő tavaszi Európa parlamenti választásokra azzal a kezdeményezéssel álltak elő, hogy „Válasszanak antifasisztákat az Európa Parlamentbe!” Szólt arról is, hogy határozat született arról, hogy Észtországban és Lettországban nyilvános tiltakozó megmozdulásokat támogatnak az SS rehabilitációja ellen. Elmondta, hogy a kongresszusra Európa minden részéből érkezett 45 küldött megvitatták tapasztalataikat, és azt, hogy milyen jövőbeli perspektivikus lépéseket kell tenniük az antifasiszta harcban.

Demokrata info


 

Részlet a Szófiai Kongresszus vendégkönyvéből