Joomla Free Template by FatCow Hosting

Liberális kezdet, konzervatív vég

Lapszemle rovatunkban az Ellenszék cimű portál interjúját közöljük Hanti Vilmossal, a FIR és a MEASZ Elnökével.

 

 

 

Hanti Vilmos egyike azon embereknek, akik a szélsőjobboldali karlendítésre karba tett kézzel válaszolnak. Pedig mostanság épp a szélsőjobb képes az akut társadalmi problémákra hatásos kommunikációval reflektálni. Megoldási módjai embertelenek, leegyszerűsítetten populáris maszlagok, még is igény van rájuk. Ha a döntőképes helyzetben lévők közül sokan elhatárolódnak a MEASZ-tól, komoly társadalmi válság elé nézünk. Van innen visszaút?

A névjegykártyáján két honlap neve is szerepel: www.fir.at és www.antifasiszta.hu. Az osztrák mintha egy kicsit lelassult volna, az utolsó bejegyzésük ez év márciusi. Azelőtt se túl sűrű a megjelenésük. Mit tehetnek Ausztriában az antifasizmusért?

A FIR (Ellenállók Nemzetközi Szövetsége) 60 éve Bécsben alakult a II. világháború  antifasiszta koalíciójának államaiban működő ellenállási szervezetekből. 8 éve tette át székhelyét Berlinbe, s 2011 júliusában választottak meg szervezet elnökévé. Általában ritka, hogy egy magyar legyen egy nemzetközi szervezet vezetője, hiszen a nyugati országok civil szervezetei többször mondják, ha támogatunk anyagilag is egy nemzetközi összefogást, akkor legalább annak a vezetője legyen közeli kapcsolatban velünk. A FIR-ben a megújulást 8 évvel ezelőtt kezdtük el a belga partizán elnökkel, a német főtitkárral s orosz és magyar alelnökökkel. Belga elődöm a belga honvédelmi minisztérium által működtetett veterán múzeum vezetője, és a veterán intézet alelnökeként nagy respekttel végezhette munkáját haláláig. Azzal, hogy nyáron személyemben egy magyar embert választottak meg a kettős jelölés után kétharmados többséggel, az jelzi azt az elismerést, amelyet a MEASZ végzett a vezetésemmel az elmúlt 11 év alatt, de nyilván a 8 éves alelnöki munkám is ebbe az értékelésbe beszámítódott. Sajnálatosan a megválasztásom után a hazai kormányzati viszonyokban mintha egy kicsit légüres térbe kerültem volna. Éppen ezért különösen értékelendő a Honvédelmi Minisztériummal a MEASZ eddigi jónak minősíthető kapcsolata, habár mint FIR elnök,  már lassan fél éve várom a vezetői szintű kapcsolatfölvételt. Kedvező a hazai diplomáciám alakulásában, hogy Bába Iván külügyi államtitkár fogadott a FIR elnökeként, s  több együttműködési lehetőségről állapodtunk meg.  A vajdasági tartományvezetővel megválasztásom után már a 5. napon találkozhattam júliusban. Októberben pedig Szabadkán üdvözöltük egymást a felszabadulási ünnepségek teljes napján jelenlévő szerbiai honvédelmi miniszterrel. Készítjük elő a májusi nemzetközi ifjúsági zarándokvonatot, amelyet a belga király fővédnököl.  Küszöbön áll más külföldi vezetővel is a találkozás, de nyilván ezekről akkor érdemes szólni, ha már megvalósultak. Senki sem lehet próféta a saját hazájában, Tarlós István főpolgármester úr az Új Színház ügyében írt levelemre egy hónap múltán sem válaszolt.

De hogy az eredeti kérdésre válaszoljak, a FIR honlapját már hosszú évekkel ezelőtt Ausztriában jegyezték be. A közvetlen ausztriai tevékenységet az ottani szervezetünk végzi. A honlap valóban leállt. Ennek oka, hogy a szerkesztő súlyosan megbetegedett, nehéz volt vele eddig kapcsolatba kerülni, hogy átvehessük tőle a szerkesztést. Nálunk mindenki önkéntesként dolgozik. Néha a spontaneitás a jellemző ránk. Amikor a honlapszerkesztő kiváló aktivistánk fölajánlotta több évvel ezelőtt, hogy megszervezi annak a működését, szerkeszti azt, mi ennek örültünk. S nem az volt az óvatos kérésünk tőle, hogy azért gyanakszunk a munkájára, no meg elütheti a villamos, biztonságból mindenféle kódot elkérünk tőle. Ez akkor hiba volt, de most már minden reményünk megvan arra, hogy januártól a honlapunk frissen működjék.

A hazai környezet jobban ismeri a MEASZ fogalmát. A kiterjesztés : összefogás a demokráciáért! Csakhogy, ha csupán a névből indulunk ki, a magyar ellenállók és antifasiszták – anno – korántsem a demokráciáért, hanem valami konkrét szörnyűség  ellen küzdöttek…és most? És kivel együtt?

A MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) azért bővítette a nevét  (- Összefogás a Demokráciáért) , mert azt érzékeltük, talán az embereknek világosabb, mi a tét. A fasizmus a kétezres évek elejéig nehezen volt értelmezhető a magyarországi társadalom előtt. Közben a demokrácia pillérei folyamatosan gyengültek. Ezért is gondoltuk, hogy a nevünk kiegészítése konkrétabb, jobban serkent tettekre.  A  MEASZ tagjai közül az egykori antifasiszta ellenállók nem csak a vészkorszak idején viselkedtek hősként, amikor Magyarország függetlenségéért, a demokráciáért harcoltak, életüket kockáztatták, hanem az 56-os forradalom idején. Talán kevesen tudják, hogy amikor Orbán Viktor az újra temetett hősöket búcsúztatta, akkor a koporsókban a MEASZ jogelőd szervezetének tagjai voltak. De a MEASZ derekasan helytállt az ellenzéki kerekasztal tárgyalásokon is. Mindez följogosítja a szervezetet, hogy tevőlegesen igyekezzék részt venni a hazai demokrácia erősítésében. Közben a kétezres évek végére az ország csúszása a nácizmus felé felgyorsult. Most már sajnos jobban tudják az emberek, mit is jelent a fasizmus, az antifasizmus. Napjainkban így a nevünk minden részét kénytelenek vagyunk teljes erővel használni.  

Maga az elnevezés (MEASZ) ma milyen üzenetet hordoz a jelennek? Lévén, hogy egy akkori ellenálló, ha 18 éves is volt, manapság min. 85 éves és a jelenlegi úzus állásfoglalása szerint e kor nem érdem, hanem állapot?

Éppen pénteken mondtam el a MEASZ Demokrácia Akadémiája tanévnyitóján az MSZP  parlamenti helyiségében, hogy ars poetikám a névjegyem hátoldalán látható kép mondanivalója. Egy, a náci Németországban, a múlt század 30-as éveiben készült fotón a tömegben az emberek Hitler éljenzésére karjukat lendítik, míg egy ember e helyett karba teszi a kezét. Az antifasizmus ugyan manapság hétköznapi tettekből áll, de előfordulhatnak olyan helyzetek, hogy egy "nem cselekvés" is mélyen antifasiszta megnyilvánulás lehet. Ha szükséges nemet kell mondanunk a szélsőjobbra! Napjainkban a még levő demokráciánkat is azzal tudjuk védeni, ha elhatárolódunk a szélsőjobbtól.   

Mit jelent ma antifasisztának lenni? Egyáltalán, honnan táplálkozik ez a szövetség? Milyen eszközeik vannak az érdekérvényesítésre?

Nyilván, ha a döntőképes helyzetben lévők közül elhatárolódnak a MEASZ-tól, sokkal nehezebb az antifasiszták dolga. Gyanítom a Jobbik sugallatára Kövér László, a Magyar Parlament elnöke tavaly még mondva csinált ürüggyel nem engedte meg, hogy szervezetünk a 11. Radnóti Miklós Antirasszista Díjat a hagyományokat követve, a Parlamentben adhassa át. Idén már azt írta hivatalvezetője, hogy a MEASZ-szal nincs módja közösséget vállalni. Ha az egyik legmagasabb közjogi méltóság szintjén történik meg az elutasításunk, megfogalmazódik az emberben, ilyen gyors léptek láttán mi várható jövőre?  Ha nem is kapunk elvárható támogatást a mostani kurzustól, nagy bázist jelent számunkra a még mindig meglévő 2 ezer fős tagságunk, a meglévő igen jó külföldi és hazai kapcsolatrendszerünk.

Ma nemcsak az egyszerű emberek, de országló nagyjaink se képesek különbséget tenni a fasizmus és a nácizmus között. Mivel alapvető különbség van, hogyan küzdenek az ellen, hogy e két fogalom végre külön váljon egymástól, és pestiesen szólva a nép egyszerű gyermeke is megértse, még akkor is ha történelmi ismeretei hiányosak?

A nemzetközi szóhasználatban - főleg a baloldalon- a fasizmus kifejezést használják arra, ami a 20. században a jobboldali tekintélyelvű állammegoldásokat jelentette, ahol a tőke háborús totális diktatúrát teremtett. Így az eredeti olasz  fasizmus mellett a hitleri német nemzetiszocializmus, a a román legionarizmus, a spanyol falangista, a szlovák tisoizmus, a magyar nyilas (hungarista) irányt is fasizmusnak nevezik. Tudnunk kell, hogy ezek az irányzatok egy-egy országban nagyon speciális programmal rendelkeztek. A nácizmus az a hitleri Németországban megvalósuló fasizmust jelentette, amely hazánk 1944-es megszállását követően  közelről is érzékelhető volt. Hajlamosak sokan a szerecsenymosdatásra, amikor "csak" a náci németek szörnyűségeiről beszélnek, de tudnunk kell, hogy sok tekintetben a magyarországi hungaristák kegyetlenebbek voltak saját magyar testvéreikkel szemben, a náci németek parancsait túlteljesítve hajtották végre.

Éledőben a hungarizmus, ami szellemi bázis nélkül jelenleg csak torzulása a gömbösi nézeteknek (nem kell szégyellni, akkor és ott voltak használható gondolatok benne). Csakhogy, most 2011-et írunk. Használ valamit  Trianon kritikája, az irredentizmus felerősödése, a rasszizmus, (ami érezhetően a nacionalizmus egyik elemeként jelent meg)?

A szélsőjobb sokszor olyan témákat vert föl, amely a társadalmat jelentősen érinti, az embereket aggasztja. Ugyanakkor a megoldási módjai embertelenek, leegyszerűsítetten populáris maszlagok, amelyekkel könnyű hülyíteni az embereket. A 2010-es választások előtt egy cigányasszonyt agitáltam, hogy  ne szavazzon a szélsőjobbra. Ő azt mondta, utálja Morvai Krisztinát. Gondoltam, végre valaki, elvi alapokon utasítja vissza a nyilasok szellemi utódpártját. Kérdeztem tőle, miért utálja? Erre a cigányasszony: mert hadar, de azért a Jobbikra szavazok! Elhűltem, s láttam, hogy a baj nagyobb, mint gondoltam. Miközben dúltak a cigányellenes jobbikos föllépések, ez a cigányasszony a Jobbik mézes-mázas, szirupos szövegét képes volt magáévá tenni. Ilyen a populizmus, s ha a közoktatásunkban a nép el fog butulni, nem fog megtanulni gondolkodni, az a szélsőjobb malmára hajtja vizet. Az antifasisztáknak figyelmeztetni kell: a rasszizmus a fasizmus előszobája. Először jönnek a kisebbségeket kirekesztő törvények, utána a valóságos tettek.  

Mit szólna egy Horthy Miklós sugárúthoz? (volt már hasonló, most is – bizonyos körökben - igény van rá)

Bajcsy-Zsilinszky Endre fajtavédőként indult a szélsőjobbról, s megelégelve az európai  háborús pusztítást, elkezdte szervezni az antifasiszta ellenállást, antifasiszta mártírrá vált.

Egy ember életútja nagyon összetett, ellentmondásos lehet. Napjainkban még az is előfordulhat, hogy valaki liberálisként indul politikai pályáján, s konzervatívként fejezi azt be.

Horthy bűnös abban, hogy az ő országlása idején alakult ki az a társadalmi környezet, amely a magyarországi fasizmus kialakulásához vezetett. Ez ellen nem is akart nagyon tenni. A tragédiája az, hogy nem gondolta, hogy a keblén melengetett kígyófészek ragadozói őt is megmarhatják, elsodorhatják. Habár Magyarország polgárainak életével hazardírozott, sokakét el is játszotta, a dilettáns kiugrási kísérlete a háborúból - függetlenül attól, hogy saját és úri környezete érdekét szeme előtt tartva igyekezett akkor is eljárni, hasznos volt már önmagában is és antifasiszták részéről az becsülendő. De az is, hogy ha politikája következményeként indultak meg a zsidódeportálások, azokat egy idő után mégis igyekezett leállíttatni. Ha a Horthy Miklós sugárút nem más út átnevezése révén valósulna meg, mint antifasiszta vezető támogatnám azt, ha a sugárút sarkain ezek a gondolatok is szerepelnének más dicsőítő értékelések mellett:

Felelős a tanácsköztársaságot követő megtorlásokért, a zsidóellenes törvényekért, a fasizmus Magyarországi megerősödésért,  a trianoni revízió politikájával Magyarország belesodrásáért a II. világháborúba, katonáink hadba küldéséért, elpusztításáért. A sugárút névadója politikai életútja szolgáljon arra tanulságul, hogy a szélsőjobbal szövetkezve országunk sorsa csak a pusztulás lehet.

Ille István / http://ellenszek.hu

A cikk megjelent: 2011. december 3.

Forrás: www.antifasiszta.hu