Joomla Free Template by FatCow Hosting

Történelmietlen visszavetítés

A Nolblog oldalán megjelent egy bejegyzés "Marx nem antiszemita!" "Történelmietlen visszavetítés" címmel.A Nolblog oldalán megjelent egy bejegyzés "Marx nem antiszemita!" "Történelmietlen visszavetítés" címmel.*

 

A történelemről gondolkodás egyik tipikus csapdájába esünk, amikor hajlunk saját korunk, illetve közelmúltunk összefüggéseit, fogalmait, igazságait, tapasztalatait rávetíteni korábbi korokra és/vagy azok alakjaira. Ennek során nemegyszer szövegkörnyezetből kiszakított idézetekre támaszkodva minősítünk műveket és szerzőket. Nem ritkán jelenünk politikai-ideológiai hatásaitól befolyásolva.

Így jár el Marx Károllyal, az emberiség szellemi óriásainak egyikével számos mai liberális és náci, kommunistaellenes hevületben antiszemitának minősítve őt.

A 25(!) éves Marx "A zsidókérdéshez" c. írására (1843) hivatkoznak, amely valóban tartalmaz a Soá óta az antiszemitizmusra okkal-joggal éberebb, érzékenyebb észlelésünknek - első olvasatra - meghökkentő fogalmazásokat. Ám ha e szövegrészeket nem emeljük ki a mű koncepciójából, gondolatmenete egészéből, semmiféle általánosító zsidóellenességgel nem találkozunk benne.

E dolgozat mondandója egy mondatba is sűríthető: a zsidók tényleges emancipációja lehetetlen a teljes emberi emancipáció nélkül, aminek viszont sine qua non-ja a kapitalizmus meghaladása - állítja Marx, Bruno Bauerrel vitázva.

A munka online szintén elolvasható, a vonatkozó linket megadom itt, tehát ki-ki akár közvetlenül képet alkothat róla. Továbbá idehelyezek egy-egy hosszabb részletet két nem marxista és egy volt marxista szerző szerintem korrekt elemzéséből (korrektek, mert a jobboldal hamis állításai mellett szóló vitatható szempontokat is tartalmazzák).

A cikk további része ide kattintva elolvasható

(F. Gy.) - A publicisztikát a Lapszemle - "Mások írták, mi idézzük" rovatunkban a szerző engedélyével közöljük.