Joomla Free Template by FatCow Hosting

"A hintapolitika mulatságos fordulatai"

Fura megfogalmazásokkal élt az RTL Klub „XXI. század – a legendák velünk élnek” című, amúgy értékes ismeretterjesztő műsorfolyamának április 21-i adása. A forradalmak és a proletárdiktatúra következtében összeomlott az ország – fejtegették, amiből az tetszett ki, hogy alighanem megnyertük volna az első világháborút is, ha a zsidó liberálisok és kommunisták nem csinálnak felfordulást.Fura megfogalmazásokkal élt az RTL Klub „XXI. század – a legendák velünk élnek” című, amúgy értékes ismeretterjesztő műsorfolyamának április 21-i adása. A forradalmak és a proletárdiktatúra következtében összeomlott az ország – fejtegették, amiből az tetszett ki, hogy alighanem megnyertük volna az első világháborút is, ha a zsidó liberálisok és kommunisták nem csinálnak felfordulást.

Természetesen nem számít, hogy az ország a háború megterhelése alatt roppant össze. Nem számít, hogy 1918. október 17-én maga Tisza István jelentette be a parlamentben háborús vereségünket. Az is feledhető, hogy a Tanácsköztársaság fegyverrel harcolt a párizsi békediktátorok akarata ellen, míg Horthy darutollas különítményei a román csapatok árnyékéban settenkedtek át a Dunántúlra, védtelen paraszti nincsteleneket, munkásokat, tisztviselőket, kereskedőket a legszadistább módokon gyilkolni. „Nem kellettünk az angoloknak” – derült ki később, ezért nem mi, hanem ők a felelősek, hogy Hitler karjaiba vetettük magunkat. Mert ugye megkérdőjelezhetetlen magyar igazság a revízió, a trianoni békeszerződés megváltoztatásának kicsikarása.

Szóba se jöhetett, hogy várjunk a magyarok által (is!) lakott területek visszaszerzésével addig, amíg adódik más nagyhatalmi szövetségesünk, mint a Reich. Bizony nem kellettünk az angoloknak, ezért nem a Balkánon szálltak partra, pedig mi még akkor is ezt a délibábot kergettük, amikor az angol-amerikai csapatok már szinte a francia-német határig jutottak. A Wehrmachtnak nem állhattunk ellent, tehát 437 ezer magyar zsidó Auschwitzba deportálásáért, a második világháború során legyilkolt összesen 600 ezer magyarért se mi vagyunk felelősek. Hogy néhány hét után a bejött német hadosztályok nagy része ment az orosz frontra? Hogy a magyarországi holokauszt 200 ezer nem zsidó származású magyar közreműködésével valósult meg? Hogy Horthy már 1943 tavasza óta – dokumentáltan! – tudva a nácik Végső Megoldásáról, 1944. március 29-én a „zsidó ügyek” intézésében szabad utat engedett kormányának? Mindez nem számít, hiszen „nem kellettünk az angoloknak”.

 „Magyarország soha nem üzent hadat se a Szovjetuniónak, se Angliának, se az Amerikai Egyesült Államoknak.” Így van. Nem üzentünk hadat, csupán Bárdossy László miniszterelnök bejelentette a hadiállapot beálltát, s a Szovjetunióra rátámadt a magyar királyi honvédség. Nagy különbség! (Másik két „ellenségünkkel” szemben szerencsére nem adódott lehetőségünk a szárazföldi harcérintkezés felvételére.) 

A szóban forgó adást az RTL Klub internetes oldalán azon a címen jegyzik, ami e kis írás címeként olvasható. Kérdezem: milyenek lettek volna a magyar hintapolitika fordulatai, amennyiben nem „mulatságosak”?

Fekete György, történelemtanár

Forrás: Népszava