Joomla Free Template by FatCow Hosting

Történelemhamisításra jut pénz, kulturális központokra nem?

A nemzetközi holokauszt emléknapján jelentették be, hogy forráshiány miatt bezár a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ. A három éve működő intézmény üzemeltetői hiába kértek segítséget a kormánytól, nem kaptak.A nemzetközi holokauszt emléknapján jelentették be, hogy forráshiány miatt bezár a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ. A három éve működő intézmény üzemeltetői hiába kértek segítséget a kormánytól, nem kaptak.

Az MSZP Kulturális bizottságának alelnöke feltette a címbenszereplő kérdést. Az MSZP sajtóközleményéből kiderül a párt álláspontja. Azt írták: "Ebből világosan látszik a jobboldali kormány értékrendje: Schmidt Mária történelemhamisítására, a német megszállásról emléket állító hazug szoborra, a fideszes Magyar Művészeti Akadémia politikai kitartottjaira, és fideszes álcivilekre számolatlanul van pénz, a cigányság fontos emlékközpontja pedig bezárhat."

Az MSZP hangsúlyozta, hogy "a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központot annak a töredékéből lehetne fenntartani, mint amit a Fidesz kizárólag történelemhamisításra költ. A központnak rendkívül fontos szerepe lehetne abban, hogy megismerhessük a történelem legnagyobb hibáit és bűneit, s hogy elkerülhessük azok megismétlését. A múltból akkor tudunk tanulni, ha hiteles emléket állítunk a történteknek."

Az MSZP szerint "ezt a célt nem szolgálja, hogy magas rangú kormányzati tisztviselők – így az oktatásért és kultúráért is felelős Balog Zoltán miniszter – letagadják, hogy Magyarországról cigányokat deportáltak a vészkorszakban, ahogy a miniszter ezt 2014 augusztusában tette. Segíthetne viszont, ha történelmileg hiteles központok, emlékhelyek lennének látogathatóak. Sajnálatos, hogy a kormányzó jobboldal ezt egyre kevésbé tartja fontosnak."

Forrás: MSZP  sajtónyilatkozat