Joomla Free Template by FatCow Hosting

Javaslat az ellenzéki választási együttműködésre

Átfogó, nyilvános együttműködési javaslatot tett az Együtt a 106 egyéni választókerületre minden ellenzéki pártnak. A javasat szerint "Véget kell vetni az időhúzásnak, meg kell állapodni egy-egy egyéni jelöltben"Átfogó, nyilvános együttműködési javaslatot tett az Együtt a 106 egyéni választókerületre minden ellenzéki pártnak. A javasat szerint "Véget kell vetni az időhúzásnak, meg kell állapodni egy-egy egyéni jelöltben"

Az Együtt javaslatában kijelentette, hogy "a választási felkészülés jegyében eldöntötte, hol és mely jelöltekkel fog indulni az egyéni választókerületekben 2018 tavaszán, és melyekben lép vissza más, demokratikus pártok jelöltjei javára. Emellett folytatja a párt a felkészülést a kampányra."

“Az ellenzék útja a győzelemhez”

Az Együtt “Az ellenzék útja a győzelemhez” címmel nyilvánosságra hozta, és megküldte az MSZP-nek, a DK-nak, az LMP-nek és a Momentumnak javaslatát a 106 egyéni választókerületben való koordinált indulásra. Ezzel az Együtt immár konkrét javaslattal is egyértelművé teszi: a kormányváltás érdekében kész a Fidesz és Jobbik jelöltjeivel szemben győzni képes ellenzéki jelöltek javára visszalépni egyes választókerületekben, tartozzanak bár más párthoz is, amennyiben ezt a többi ellenzéki párt is kölcsönösen megteszi. Az Együtt szerint 2017 decemberében, mindössze négy hónappal az országgyűlési választások előtt, nincs idő tovább várni, a választók együttműködést és megújulást egyszerre várnak az ellenzéktől.

Az Együtt javaslata leszögezi, hogy "le lehet, és le is kell győzni a Fideszt 2018-ban. Most vagy soha alapon. Ha minden ellenzéki szereplő felelősen viselkedik, ha egy egyéni választókerületben csak egy ellenzéki jelölt áll szemben a Fidesz és a Jobbik jelöltjeivel, akkor bekövetkezhet az új rendszerváltás. Az egyéni jelölti szavazatával minden választópolgár egy, az Orbán-rezsimről szóló népszavazáson vehet részt. A listás szavazatával pedig kiválaszthatja magának azt a pártot, amely a számára fontos értékeket a leghitelesebben képviseli."

Az Együtt sajtónyilatkozata szerint "a Demokratikus Koalícióval egyetértésre jutott az érintett egyéni választókerületek ügyében, mindeddig azonban sem az MSZP, sem az LMP, sem pedig a Momemtum nem volt nyitott még a tárgyalásra sem. Mi, az Együttben bízunk abban, hogy partnereink megváltoztatják álláspontjukat, és együttműködnek velünk és a többi párttal hazánk politikai fordulata érdekében."

Az Együtt 15 egyéni választókerületben kéri a baloldali, liberális és zöldpártok támogatását. Az Együtt 26 választókerületben javasolja MSZP-s egyéni képviselőjelöltek indulását, 24 választókerületben a DK-s egyéni képviselőjelöltek indulását.

Az Együtt Veszprémben a már bizonyított Kész Zoltán független képviselőjelölt támogatását javasolja.

Az Együtt bejelenttette, hogy "koordinálni kíván az LMP-vel és a Momentummal is, és erre konkrét alapjavaslatot is tett a pártok részére. Bár mindeddig mindkét párt elzárkózott az egyéni választókerületi koordinációtól, de a szükséges korszakváltáshoz és megújuláshoz szükség van az ő egyéni képviselőikre is. Az Együtt továbbra is nyitott ennél szélesebb együttműködésre is az LMP-vel és a Momentummal, mert ezt kívánja az ellenzéki győzelem érdeke és az új rendszerváltás."

Az Együtt javaslatában leszögezte, hogy "a párt ajánlata arról szól, hogy az Együtt más pártok, köztük az MSZP javára is vissza kíván lépni az Orbán-rezsim leváltása érdekében. Bízunk benne, hogy az egyéni választókerületi koordináció kialakul a pártokkal, amennyiben nem, akkor azt a 2018-as kormányváltás esélyének feladásaként értékeli az Együtt. Ebben az esetben mi is rákényszerülünk arra, hogy a pártunk számára legelőnyösebb választókerületekben is önállóan induljunk el."

A DK reakciója az Együtt választási együttműködési javaslatára

Molnár Csaba a DK Ügyvezető alelnöke ugyancsak sajtónyilatkozatban reagált az Együtt javaslatára. E szerint: "a Demokratikus Koalíció egyetért az Együttel abban, hogy véget kell vetni az időhúzásnak és azonnal meg kell állapodni mind a 106 egyéni körzetben a demokratikus ellenzék jelöltjeiről. Mivel az egyéni körzetekben való megállapodás a kormányváltás egyetlen szervezeti feltétele, ezért egyetértünk abban is, hogy az egyéni körzeti megállapodások mellett az ellenzéki pártoknak önálló listán kell indulnia.
Az Együtt konkrét választókörzeti javaslatai kapcsán megjegyezzük, hogy azokról szerintünk tárgyalásokon kell megállapodni. Álláspontunk szerint minden körzetben egy ellenzéki jelöltnek kell állnia a Fidesz jelöltjével szemben, ezért nem támogatjuk az Együtt azon javaslatát, mely szerint 40 választókörzetben a demokratikus ellenzéki pártok egymás ellen indulnának.
A DK tehát azt sürgeti, hogy az egyéni körzetekről azonnal állapodjunk meg. Rajtunk ez eddig sem múlt és ezután sem múlik majd."


Forrás: Együtt és DK Sajtónyilatkozatok 2017. december 15.