Joomla Free Template by FatCow Hosting

Majakovszkijt Putyinnal?

Lendvai Ildikó MSZPLendvai Ildikó levele a Momentum Mozgalomnak, akik akciócsoportjai hétfő hajnalban Budapest több pontján is átragasztották az utcanévtáblákat, visszaállították a kommunista rendszer régi utcaneveit -, mert így várták Vlagyimir Putyint, akit Orbán Viktor hívott meg a budapesti dzsúdó-világbajnokságra. A politikus asszony legutóbb megjelent könyvéről lapunk is hírt adott.

Kedves Momentum, noha nyilván nem a Ti szavazótok vagyok, de rokonszenvezem veletek, és egyetértünk a Putyin-Orbán liezon megítélésében is. Értem, hogy a vissza-szovjetesedésre akartatok rámutatni azzal, hogy "Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen" mottóval gúnyból visszatettétek a Szálin út, a Kun Béla tér, a Marx tér, a Majakovszkij utca, a Felszabadulás tér táblákat. De ez így rossz vicc. Ezek nem egyenszilárd nevek, és nem mind fekete. Most a Marx-vitába bele sem megyek (mehetnék), de Majakovszkijt a putyinizmussal közös nevezőre hozni olyan, mint József Attilát Brezsnyevvel.

Bővebben...

Néhány ünnepi gondolat - a tűzijáték kilenckor fellobbanó fényei előtt

20988940 1720516044923248 3862483762271918850 o

A börtön vagy az átnevelő tábor már csupán a végeredmény. A diktatúrák sem ezzel indítanak, de az előzmények mindenki által jól láthatók: elegáns ügyvédi irodákban készülő törvények, jól szabott öltönyökben udvariaskodó kormányhivatalnokok, mindent – bármit! –megszavazó parlamenti képviselők jelölik ki a börtönhöz vezető utat. A fenyegetőzést és félelemkeltést elvégzik a diktatúra hűséges kutyái. És Magyarországon már mindegyik alkotórészből van elég – ügyvédből, kormányhivatalnokból, kutyából. Egyedül ellenállásból nincs. BRUCK ANDRÁS írása.

Bővebben...

Arthur J. Finkelstein halála

Fotó Székelyhidi Balázs Magyar NemzetSzokatlan az egyetértés itt abban a Facebook-buborékban, amiben mozgok, és ezt a szokatlan egyetértést Arthur J. Finkelstein halálhíre váltotta ki; elmaradnak az obligát mentegetőzések, a "de azért nyugodjék békében" társasági eufemizmusai, a "halottakról vagy jót, vagy semmit" téves kognitív disszonanciája: Finkelstein láthatóan afféle megtestesült gonosz volt a nagyközönség szemében, maga az ősbűn. Ő maga ezt alighanem élvezné: azt mutatja, hogy munkáját sikerrel végezte. Muris, tulajdonképpen. Finkelstein egy végtelenül amorális figura volt, aki a legrégibb, legmegbízhatóbb árucikkekkel kereskedett: a bizalmatlansággal, a gyűlölettel, a frusztrációkkal, a félelmekkel. Hazugságokkal kereskedett, de ezt roppant őszintén tette. Ő maga is egy nagy hazugság volt, egy homoszexuális, liberális zsidó, aki - miként egy vegetáriánus hentes, vagy egy húsimádó vegánétterem-tulajdonos - kiválóan el tudta vonatkoztatni a munkáját a magánéletétől. KONOK PÉTER történész írása.

Bővebben...

RELATIVIZÁLT JELEN - Főhajtás a Roma Holokauszt áldozatainak emlékezetére - 2017

fotó Kiss AnikóKiss Anikó képzőművész a Szociális Csomagküldő Mozgalom (SZOCSOMA) vezetőjének drámai írása a magyarországi cigányok jelenlegi  helyzetéről és kizsigereléséről. A mozgalommal járja a vidéki kistelepüléseket, élelmiszert és adományokat szállít, napi tapasztalata van a cigányok helyi és intézményi elnyomásáról, méltatlan életkörülményeiről. Arról ír, a Roma Holokauszt 73. évfordulóján, hogyan bánnak a többségiek általában a romákkal.  

Bővebben...

Mi épül itt?

Magyarországon évtizedekig a szocializmust építettük. Mivel diktatúra volt, gyakorlatilag mindenki részt vett az építkezésben. Volt aki lelkesen, volt aki csak immel-ámmal, volt aki asszisztált, de azért mindenki építkezett. Ma, amikor azt mondják, hogy demokrácia van, nem maradt abba a szocializmus építése, de ennek a szocializmusnak van egy jelzője: nemzeti. Épül tehát a nemzeti szocializmus, avagy a nemzetiszocializmus.Magyarországon évtizedekig a szocializmust építettük. Mivel diktatúra volt, gyakorlatilag mindenki részt vett az építkezésben. Volt aki lelkesen, volt aki csak immel-ámmal, volt aki asszisztált, de azért mindenki építkezett. Ma, amikor azt mondják, hogy demokrácia van, nem maradt abba a szocializmus építése, de ennek a szocializmusnak van egy jelzője: nemzeti. Épül tehát a nemzeti szocializmus, avagy a nemzetiszocializmus.

Bővebben...

Nyílt levél a versenysportok vezetőinek

fogyatekNyílt levél a versenysportok vezetőinek

Bővebben...

Igazakra emlékeztünk, s a Facebookon megbírálták lapunkat a tudósításért

Igazakra emlékezveSzerkesztőségünket, és lapunk tudósítóját a Facebook oldalán Fekete György nyugalmazott történelemtanár megbírálta a Világ Igazai Díj átadásáról szóló tudósításunk miatt. Azzal vádolt meg bennünket és tudósítónkat, hogy résztvesz a történelem meghamisításában. Szerkesztőségünk úgy látja, hogy a bírálat nem jogos. Indokainkat az alábbiakban részletesen kifejtjük. FRISSÍTÉS: Saját Facebook oldalán Fekete György úr folytatja a vitát, nem ismeri el, hogy bírálata tekintetében olyant kíván meg a Demokrata Infó-tól, hogy olyanról írjon, ami egy eseményen nem történt meg. 

Bővebben...

Az év legcinikusabb mondata: "Soros Hitlertől tanult. Dolgozott neki."

Még csak május van, és máris megszületett az év legcinikusabb mondata: "Soros Hitlertől tanult. Dolgozott neki."Még csak május van, és máris megszületett az év legcinikusabb mondata.

Bővebben...

Maradt-e olyan ellenzéki párt, amely biztosítja a kétharmadot a Fidesznek?

Az elmúlt hetekben a lex-CEU és a civilek elleni ún. „átláthatósági” törvény miatt 2010 óta a legnagyobb folyamatos utcai demonstrációk zajlanak. Egyre élesebbnek látszik a törésvonal a kormánypártok és az ellenzék között. Felmerült a teljes parlamenti kivonulás, a következő választások bojkottálása. Közben folyik a törvénykezés, és kétharmados ügyekben segítségre szorul a Fidesz. A Policy Agenda elemzésében azt vizsgálta, hogy milyen stratégiák vannak az ellenzék előtt, kell-e ténylegesen a kétharmad a Fidesznek?Az elmúlt hetekben a lex-CEU és a civilek elleni ún. „átláthatósági” törvény miatt 2010 óta a legnagyobb folyamatos utcai demonstrációk zajlanak. Egyre élesebbnek látszik a törésvonal a kormánypártok és az ellenzék között. Felmerült a teljes parlamenti kivonulás, a következő választások bojkottálása. Közben folyik a törvénykezés, és kétharmados ügyekben segítségre szorul a Fidesz. A Policy Agenda elemzésében azt vizsgálta, hogy milyen stratégiák vannak az ellenzék előtt, kell-e ténylegesen a kétharmad a Fidesznek?

Bővebben...

2018

2018 - Lapunk publicistájának írása2018 - Lapunk publicistájának írása

Bővebben...

Egyházi térnyerés mindenáron

Most, hogy az állam 50 milliárdot irányzott elő az egyházi fenntartású iskolák számára, felbolydult a közeg. Ám sok a vadász, és kevés a fóka. Mégis, a pálmát kétségtelenül a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa viszi abban a tekintetben, hogyan is lehet megnyerni maguknak a nyájas közönséget. Kétezres taglétszámú kisegyházról van szó, amely azonban igen nagy reményekkel kezdte iskolahódító tevékenységét.Most, hogy az állam 50 milliárdot irányzott elő az egyházi fenntartású iskolák számára, felbolydult a közeg. Ám sok a vadász, és kevés a fóka. Mégis, a pálmát kétségtelenül a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa viszi abban a tekintetben, hogyan is lehet megnyerni maguknak a nyájas közönséget. Kétezres taglétszámú kisegyházról van szó, amely azonban igen nagy reményekkel kezdte iskolahódító tevékenységét.

Bővebben...