Joomla Free Template by FatCow Hosting

Finom distinkciók

Történt valami, ami hirtelen egy a zászló, egy a tábor alá terelte az ellenzéket. Attól zeng az internet és az éter, jó nevű publicistáktól kezdve, a Bolgár György műsorába telefonálókon keresztül a Facebook társadalom harcosabb felhasználóiig, hogy Orbán Viktor fenyeget: erkölcsi, politikai és jogi elégtételt vesznek ellenfeleiken a választás után. Szeretném, ha egyszer az ellenzék tagjai figyelnének arra is, amit az övéi mondanak.Történt valami, ami hirtelen egy a zászló, egy a tábor alá terelte az ellenzéket. Attól zeng az internet és az éter, jó nevű publicistáktól kezdve, a Bolgár György műsorába telefonálókon keresztül a Facebook társadalom harcosabb felhasználóiig, hogy Orbán Viktor fenyeget: erkölcsi, politikai és jogi elégtételt vesznek ellenfeleiken a választás után. Szeretném, ha egyszer az ellenzék tagjai figyelnének arra is, amit az övéi mondanak.

Bővebben...

A 101-es szoba

"A HÁBORÚ: BÉKEFOTÓ AZ 1984 CÍMŰ FILBŐL
A SZABADSÁG: SZOLGASÁG
A TUDATLANSÁG: ERŐ"
Nemrég törölték a másik Facebook accountomat. Bárkivel előfordulhat manapság, igen. Másfél milliárdnyian szorongunk itt, az Arcképcsarnokban, ahol magánszemélyek, csoportok, cégek és termékek találhatók, nyilván folyamatosan szűrik az oldalakat. Rádi Sándor Judit írása.

Bővebben...

Sajtókamara hajdan és most

Az Országos Magyar Sajtókamara ügyrendje

A Sajtókamara kérdése sajtótéma. A Demokrata Info is foglalkozott már vele. Újabb vélemény látott napvilágot, Lendvai Ildikó volt országgyűlési képviselő véleménye. Lapunk szerkesztősége úgy döntött, hogy Lendvai Ildikó - akinek írásai rendszeresen jelennek meg oldalunkon - véleményét közöljük.

Bővebben...

Új “zsidótörvény” Magyarországon?

A közelmúltban megjelent egy hír, miszerint Magyarországon újból tervezik a Sajtókamara felállítását. Az elképzelés szerint csak az lehetne hivatalosan újságíró, aki a Sajtókamara tagja, csak az a média lehetne hivatalosan megjelentethető, amelynek tagjai a Sajtókamarához tartoznak. Sajtókamara, illetve központilag irányított rendszer már működött Magyarországon. Az egyik a kilencszázharmincas évek végén, és a másik a múlt század ötvenes hatvanas éveiben. S ismerjük az eredményét. Lehet-e kétségünk a felől, hogy a most tervezett rendszer nem ugyanazt a kirekesztést eredményezné, amit a korábbi hasonló törvények eredményeztek?A közelmúltban megjelent egy hír, miszerint Magyarországon újból tervezik a Sajtókamara felállítását. Az elképzelés szerint csak az lehetne hivatalosan újságíró, aki a Sajtókamara tagja, csak az a média lehetne hivatalosan megjelentethető, amelynek tagjai a Sajtókamarához tartoznak. Sajtókamara, illetve központilag irányított rendszer már működött Magyarországon. Az egyik a kilencszázharmincas évek végén, és a másik a múlt század ötvenes hatvanas éveiben. S ismerjük az eredményét. Lehet-e kétségünk a felől, hogy a most tervezett rendszer nem ugyanazt a kirekesztést eredményezné, amit a korábbi hasonló törvények eredményeztek?

Bővebben...

Disznóság

Most már nincs olyan véleményformáló értelmiségi, filozófus, zsidó és nem zsidó szakértő, aki ne mondta volna el, mi a véleménye Pócs János fideszes képviselő posztjáról, ahol egy valahonnét kapott fotón a disznóölés áldozatára – bizonyára az ő köreiben vicces kiszólásnak gondolva – az volt írva: „ő volt a soros”.Most már nincs olyan véleményformáló értelmiségi, filozófus, zsidó és nem zsidó szakértő, aki ne mondta volna el, mi a véleménye Pócs János fideszes képviselő posztjáról, ahol egy valahonnét kapott fotón a disznóölés áldozatára – bizonyára az ő köreiben vicces kiszólásnak gondolva – az volt írva: „ő volt a soros”.

Bővebben...

Ébresztő!

Aki nem akarja, hogy hullarablók ólálkodjanak körülötte, az keljen fel, és mutassa meg, hogy él.Aki nem akarja, hogy hullarablók ólálkodjanak körülötte, az keljen fel, és mutassa meg, hogy él.

Bővebben...

Mint kopaszok egy fésűért

illusztrációMinden nap egy új hír, új feltételezés hol a pártok politikai házasságáról, hol válóperéről. Az "együtt vagy külön" elfoglalta a közbeszédet, kisöpörte a tartalmi kérdéseket. Nem vigasz, hogy a párttérkép mozaikosodása nem magyar jelenség.

Bővebben...

Majakovszkijt Putyinnal?

Lendvai Ildikó MSZPLendvai Ildikó levele a Momentum Mozgalomnak, akik akciócsoportjai hétfő hajnalban Budapest több pontján is átragasztották az utcanévtáblákat, visszaállították a kommunista rendszer régi utcaneveit -, mert így várták Vlagyimir Putyint, akit Orbán Viktor hívott meg a budapesti dzsúdó-világbajnokságra. A politikus asszony legutóbb megjelent könyvéről lapunk is hírt adott.

Kedves Momentum, noha nyilván nem a Ti szavazótok vagyok, de rokonszenvezem veletek, és egyetértünk a Putyin-Orbán liezon megítélésében is. Értem, hogy a vissza-szovjetesedésre akartatok rámutatni azzal, hogy "Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen" mottóval gúnyból visszatettétek a Szálin út, a Kun Béla tér, a Marx tér, a Majakovszkij utca, a Felszabadulás tér táblákat. De ez így rossz vicc. Ezek nem egyenszilárd nevek, és nem mind fekete. Most a Marx-vitába bele sem megyek (mehetnék), de Majakovszkijt a putyinizmussal közös nevezőre hozni olyan, mint József Attilát Brezsnyevvel.

Bővebben...

Néhány ünnepi gondolat - a tűzijáték kilenckor fellobbanó fényei előtt

20988940 1720516044923248 3862483762271918850 o

A börtön vagy az átnevelő tábor már csupán a végeredmény. A diktatúrák sem ezzel indítanak, de az előzmények mindenki által jól láthatók: elegáns ügyvédi irodákban készülő törvények, jól szabott öltönyökben udvariaskodó kormányhivatalnokok, mindent – bármit! –megszavazó parlamenti képviselők jelölik ki a börtönhöz vezető utat. A fenyegetőzést és félelemkeltést elvégzik a diktatúra hűséges kutyái. És Magyarországon már mindegyik alkotórészből van elég – ügyvédből, kormányhivatalnokból, kutyából. Egyedül ellenállásból nincs. BRUCK ANDRÁS írása.

Bővebben...

Arthur J. Finkelstein halála

Fotó Székelyhidi Balázs Magyar NemzetSzokatlan az egyetértés itt abban a Facebook-buborékban, amiben mozgok, és ezt a szokatlan egyetértést Arthur J. Finkelstein halálhíre váltotta ki; elmaradnak az obligát mentegetőzések, a "de azért nyugodjék békében" társasági eufemizmusai, a "halottakról vagy jót, vagy semmit" téves kognitív disszonanciája: Finkelstein láthatóan afféle megtestesült gonosz volt a nagyközönség szemében, maga az ősbűn. Ő maga ezt alighanem élvezné: azt mutatja, hogy munkáját sikerrel végezte. Muris, tulajdonképpen. Finkelstein egy végtelenül amorális figura volt, aki a legrégibb, legmegbízhatóbb árucikkekkel kereskedett: a bizalmatlansággal, a gyűlölettel, a frusztrációkkal, a félelmekkel. Hazugságokkal kereskedett, de ezt roppant őszintén tette. Ő maga is egy nagy hazugság volt, egy homoszexuális, liberális zsidó, aki - miként egy vegetáriánus hentes, vagy egy húsimádó vegánétterem-tulajdonos - kiválóan el tudta vonatkoztatni a munkáját a magánéletétől. KONOK PÉTER történész írása.

Bővebben...

RELATIVIZÁLT JELEN - Főhajtás a Roma Holokauszt áldozatainak emlékezetére - 2017

fotó Kiss AnikóKiss Anikó képzőművész a Szociális Csomagküldő Mozgalom (SZOCSOMA) vezetőjének drámai írása a magyarországi cigányok jelenlegi  helyzetéről és kizsigereléséről. A mozgalommal járja a vidéki kistelepüléseket, élelmiszert és adományokat szállít, napi tapasztalata van a cigányok helyi és intézményi elnyomásáról, méltatlan életkörülményeiről. Arról ír, a Roma Holokauszt 73. évfordulóján, hogyan bánnak a többségiek általában a romákkal.  

Bővebben...