Joomla Free Template by FatCow Hosting

Homofóbia Elleni Világnap

A Demokratikus Koalicíó a világnappal kapcsolatos sajtóközleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy sok ember azért szenved el különböző hátrányokat, mert nem sorolható be a heteroszexuálisok közé, a nemi identitása nem magától értetődő.A Demokratikus Koalicíó a világnappal kapcsolatos sajtóközleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy sok ember azért szenved el különböző hátrányokat, mert nem sorolható be a heteroszexuálisok közé, a nemi identitása nem magától értetődő.

A Demokratikus Koalicíó szerint: "a megkülönböztetés formája sokféle lehet, a verbális erőszaktól, az akár törvények által lefektetett hátrányos megkülönböztetésekig, vagy akár a melegek elleni erőszakos fellépésig. Az intolerancia megnyílvánulhat nyíltan, és rejtetten is, például olyan hangulat kialakításával, amelyben egy homofób megnyilvánulás rendben lévőnek számít."

A DK közleménye kiemeli: "számos jel mutatja, hogy Magyarországon az utóbbi években fokozódott az intolerancia és a homofóbia. Egyre többen egyes kisebbségekben, csoportokban keresik a nemzeti felemelkedés gátját, és könnyen megtalálni vélik ezt a melegekben is. Ennek köszönhetően ma, 25 évvel azután, hogy a WHO törölte a homoszexualitást a mentális betegségek jegyzékéből, még mindig sokan gondolják azt, hogy a melegség betegség. Ennek hatására ma az LMBTQ-közösség tagjai sokszor nem merik vállalni önmagukat akár amközvetlen környezetük előtt sem, az őket ért hátrányos megkülönböztetés esetén sem fordulnak hatósághoz, és ez a feszültség akár öngyilkossághoz is vezethet."

Sebián-Petrovszki László a DK LMBTQ-munkacsoport vezetője, pártigazgató a közleményben hangsúlyozza, hogy "Magyarország ezen a téren is távolodik a nyugati demokratikus országoktól. Ott épp házasságot köt egy ország miniszterelnöke azonos nemű párjával, vagy egy parlament választáson annyi nyíltan meleg képviselő jut be a törvényhozásba, amely az országban élő LMBTQ-közösség arányainak megfelel, ráadásul a magyar közgondolkodás számára furcsa módon a képviselők között legtöbben a konzervatív párthoz tartoznak. Ugyanakkor nálunk akár egy miniszterelnöki megbízott is következmények nélkül ábrándozhat buzilobbiról, vagy miniszterelnök-helyettes lehet korábban szakállas bácsikról vizionáló politikus."

A Demokratikus Koalíció közleményében kijelenti, hogy a DK "létrejötte óta egy olyan Magyarországért küzd és tesz, ahol a homofóbia eltűnőben van, ahol a befogadó és toleráns társadalom kiveti magából a bármiféle hátrányos megkülönböztetést szorgalmazókat vagy eltűrőket. Ezt a célt a DK szerint nem lehet elérni a mostani kormánnyal, így többek között ezért is tartjuk elsődleges fontosságúnak a kormány távozását, és az ország újjáépítésének megkezdését. Küzdjünk ezért a célért közösen, közös erővel!"

Forrás: DK LMBTQ-munkacsoport sajtónyilatkozata