Joomla Free Template by FatCow Hosting

Ímé, az új Herakleitosz!

Ímé, az új Herakleitosz!Ímé, az új Herakleitosz! ... és az ellentétek egységéről szóló elméletének bizonysága...

Sólyom László volt államfő két napja aláírta a Momentum Mozgalom által indított olimpiaellenes népszavazási kezdeményezést. Az elnök titkársága megerősítette, hogy “Sólyom elnök úr ... valóban aláírta az olimpia rendezéséről szóló népszavazás kiírásáért indított petíciót a budapesti Mechwart ligetnél”, de arról nem nyilatkoztak, mit gondol a volt államfő a budapesti olimpiáról, illetve pontosan miért támogatja a népszavazást.

Most aláírta tehát a Nolimpiát, és 2004-ben, mikor egy NATO-lokátorállomást akartak a Zengő tetejére telepíteni, a környezetvédők - köztük Sólyom László - megakadályozták ezt. 

Ugyanakkor ez az ember 2007-ben köztársasági elnökként kávézgatott, vagy éppen olvasott, mikor az ablaka alatt a Várban hazafias bakancsok meneteltek, mélymagyar honfiúi és honleányi szívek dobogtak, miközben egy Usztics Mátyás nevű rettenthetetlen bozótharcos harsogta elő az eskü szövegét, s az átkost végig a felső vezetésben kiszolgáló, ámde rendszerváltáskor váratlanul megvilágosodott, 2.0-ás honvédelmi miniszter avatta árpádsávok tengerében a Jobbik Magyar Gárdájának parlagfű irtó tagjait.

Talán kicsit meglebbent az ablakon a függöny, talán ott tornyosultak a szavak a torokban, talán benne volt a mozdulat a lábban, talán moccant a tisztesség egy pillanatra. Talán. De eddig volt, és nem tovább.

Az a nap is kellemesen telt. Ízletes volt az ebéd az augusztusi melegben, jólesett hozzá a testes, zamatos, félszáraz chianti. Saljapin énekelt egy régi lemezről, semmi sem hallatszott be a térről az ebédlőbe. - Sétáljunk egyet! - szólt volna oda a feleségének, de rájött, hogy talán még nem alkalmas az idő. Hátha tart még a rendezvény, s ha mégsem, akkor a Dózsa György téren többen ott maradhattak a Gárdából. Lehet, köszönnének neki, a köztársasági elnöknek, vagy netán beszélgetni akarnának vele. Jobb ezt elkerülni.

Úgy kell tenni, mintha ő maga nem is lenne.

Így is tett.

 

Rádi Sándor Judit