Joomla Free Template by FatCow Hosting

Egyházi térnyerés mindenáron

Most, hogy az állam 50 milliárdot irányzott elő az egyházi fenntartású iskolák számára, felbolydult a közeg. Ám sok a vadász, és kevés a fóka. Mégis, a pálmát kétségtelenül a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa viszi abban a tekintetben, hogyan is lehet megnyerni maguknak a nyájas közönséget. Kétezres taglétszámú kisegyházról van szó, amely azonban igen nagy reményekkel kezdte iskolahódító tevékenységét.Most, hogy az állam 50 milliárdot irányzott elő az egyházi fenntartású iskolák számára, felbolydult a közeg. Ám sok a vadász, és kevés a fóka. Mégis, a pálmát kétségtelenül a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa viszi abban a tekintetben, hogyan is lehet megnyerni maguknak a nyájas közönséget. Kétezres taglétszámú kisegyházról van szó, amely azonban igen nagy reményekkel kezdte iskolahódító tevékenységét.

Először sokáig próbálkoztak a budapesti Petőfi téri ortodox Nagyboldogasszony-székesegyház tulajdonosi jogának megszerzésével, de ki tudja, miért (ne találgassunk), pert vesztettek a moszkvai központú ortodox patriarchátussal szemben, s ez utóbbi vehette birtokba a székesegyházat. Ezután megállapodást kötöttek a kormánnyal öt iskola esetleges fenntartására azzal a kritériummal, hogy nekik kell meggyőzni az iskolákat a fenntartói váltásról.

Így aztán a VIII. kerületi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolát érintő tervekről már tájékoztatták a szülőket, s máris egy újabb nagy falat következett, a több, mint 800 diákkal működő Városligeti Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskola.

Szerettek volna a szülőkkel beszélni, akik már a felvezetőnél is tiltakoztak az ötlet ellen. (A hölgy, aki kérdések feltevésére biztatta a megjelenteket a köszöntő után, olyan típusú tanárnak tetszett, akinek a fején vidoran ugrálnak a kölkök, és azért is bocsánatot kér, hogy él.)

Ekkor szólásra emelkedett Topuzidisz Dimitrisz ügyvéd (miért is egy ügyvéd agitál oktatásügyben?), és a felhördülésre a következőt bírta mondani: "Mi görögök vagyunk. Mi tudtunk 300-an tízezer perzsa ellen harcolni, ez itt nem okozhat gondot." 

Remek antré.

Legalább olyan, mint mikor egy menedzsmentet meg akarnak győzni arról, hogy az adott cégtől rendeljék meg a kiadványaikat, és mindjárt az elején barátságosan odakiáltanának nekik, hogy "Sok lúd disznót győz!" Garantált siker.

Azért Leonidasz és a thermopülai csata résztvevőinek utóda annyit elért legalább, hogy ez a görög kisegyház egy csapásra ismert lett.

Hát igen. A negatív reklám is reklám. A hülyének is megéri.

 

Rádi Sándor Judit

 

 


A szerkesztő megjegyzése: Cikkünk illusztrációja az RTL TV adásból származik, egy képernyő lefényképezése útjá készült.

 

Egyházi térnyerés mindenáron   Most, hogy az állam 50 milliárdot irányzott elő az egyházi fenntartású iskolák számára,   felbolydult a közeg. Ám sok a vadász, és kevés a fóka.   Mégis, a pálmát kétségtelenül a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi   Orthodox Exarchátusa viszi abban a tekintetben, hogyan is lehet megnyerni maguknak a   nyájas közönséget. Kétezres taglétszámú kisegyházról van szó, amely azonban igen nagy   reményekkel kezdte iskolahódító tevékenységét.   Először sokáig próbálkoztak a budapesti Petőfi téri ortodox Nagyboldogasszony-   székesegyház tulajdonosi jogának megszerzésével, de ki tudja, miért (ne találgassunk), pert   vesztettek a moszkvai központú ortodox patriarchátussal szemben, s ez utóbbi vehette   birtokba a székesegyházat. Ezután megállapodást kötöttek a kormánnyal öt iskola esetleges   fenntartására azzal a kritériummal, hogy nekik kell meggyőzni az iskolákat a fenntartói   váltásról.   Így aztán a VIII. kerületi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolát érintő tervekről   már tájékoztatták a szülőket, s máris egy újabb nagy falat következett, a több, mint 800   diákkal működő Városligeti Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskola.   Szerettek volna a szülőkkel beszélni, akik már a felvezetőnél is tiltakoztak az ötlet ellen. (A   hölgy, aki kérdések feltevésére biztatta a megjelenteket a köszöntő után, olyan típusú tanárnak   tetszett, akinek a fején vidoran ugrálnak a kölkök, és azért is bocsánatot kér, hogy él.)   Ekkor szólásra emelkedett Topuzidisz Dimitrisz ügyvéd (miért is egy ügyvéd agitál   oktatásügyben?), és a felhördülésre a következőt bírta mondani: "Mi görögök vagyunk. Mi   tudtunk 300-an tízezer perzsa ellen harcolni, ez itt nem okozhat gondot."   Remek antré.   Legalább olyan, mint mikor egy menedzsmentet meg akarnak győzni arról, hogy az adott   cégtől rendeljék meg a kiadványaikat, és mindjárt az elején barátságosan odakiáltanának   nekik, hogy "Sok lúd disznót győz!" Garantált siker.   Azért Leonidasz és a thermopülai csata résztvevőinek utóda annyit elért legalább, hogy ez a   görög kisegyház egy csapásra ismert lett.   Hát igen. A negatív reklám is reklám. A hülyének is megéri.   Rádi Sándor Judit