Joomla Free Template by FatCow Hosting

Nyílt levél a versenysportok vezetőinek

fogyatekNyílt levél a versenysportok vezetőinek

 

 

 

Tisztelt Uraim!

 

Most persze dinamikusan megvádolhatnak azzal, hogy érzésekkel operálok, a szívre óhajtok hatni, könnyfacsaró gondolatokkal akarva birkózni ki empátiát és egyetértést, de most nincs helye gúnynak, cinizmusnak és szarkazmusnak.

A versenysport sok mindenért fontos. Fontos akkor is, ha tudjuk, a görög olimpiák eszméje már köszönő viszonyban sincs a mai felfogással - Montecuccoli ugyan a háborúhoz mondta volt, hogy ahhoz három dolog kell, pénz, pénz és pénz, de sok minden máshoz is.

Nem elvitatva a remek sportolói eredményeket, teljesítményeket, a szakosztályvezetők, edzők munkáját, mégis, arra kérem Önöket, álljanak meg a napi rutinban egy kis időre, és gondolják végig a következőket.

A sajtóban napok óta foglalkoznak azzal, hogy a miniszterelnök saját hatáskörben a versenysport számára 90 millió 315 ezer forintot sorolt át a 2016. évi kötelezettségvállalással nem terhelt költségvetési maradványokból.

Mindez talán nem is szúrna szemet, ha nem szociális humánszolgáltatók részére biztosított szociális és gyermekvédelmi ágazati pótlékból, és egyéb ágazati bérrendezéssel összefüggő támogatásokból tette volna ezt – mindezt azonnali határidővel. Hogy értsék: egy olyan ágazattól vette el a pénzt személyesen Orbán Viktor, ahol - 50 százalékkal több szakemberre lenne szükség - a jelenlegiek alulfizetettek, tehát ott is béremelés lenne szükséges - s ahol az állam nem tesz eleget a fejlesztő oktatási kötelezettségének (a súlyosan és halmozottan fogyatékos gyermekek megfelelő színvonalú és hozzáférhető oktatásával kapcsolatos alkotmányos feladatainak) Székely Lászlónak, az alapjogok biztosának jelentése szerint. Ezt az összeget Önöknek adta.

Képletesen: az istápolásra szorult gyerekek szponzorálják a versenysportot.

Nem borfesztivál, országimázs-téma, felcsúti kisvasút ingyenbérlet, kolbásztöltő verseny megrendezéséből vonta el, hanem egy olyan ágazattól, amely a hatalom számára nyűg. Leépítése egybevág a rokkantak (lásd félkarú- és lábú emberek) egészségessé és munkaképessé nyilvánításával, a drogambulanciák leépítésével, a cukrosok inzulinnal való ellátásának, a rákos betegek gyógyításának limitálásával, tehát az üzenet az, hogy a beteg emberek nemcsak másodrendű állampolgárok, hanem a magát kereszténynek valló hatalomnak egyszerűen nincs szüksége rájuk, nem törődik velük.

Tudjuk, hogy sokfelé kell a segítség. 90 millió a versenysportok számára aprópénz, és nemcsak a stadionok milliárdjai fényében. El nem lehet képzelni, vajon több klub mit csinál ezzel a nagyon kevéssel, amit most azonnal, villámgyorsan kell nekik odaadni. Mennyi lehet ez klubonként, talán 10 millió? Mit lehet ezzel csinálni? Talán reprezentálni, ha már úgyis vizes VB. Talán a sportvezetők nyaralják ki magukat belőle a VB után.

Lényegtelen. Tényleg.

Ami Önöknek aprópénz, az a segítségre váró gyerekek számára a minden. A túléléshez tartozik. Nem lehet mindent a szülőkre hárítani – 67 százaléka a fogyatékkal élő tanulóifjúságnak otthon kényszerül lépést tartani a mindennapok kihívásával, és nem kétséges, kire hárul a legnagyobb feladat.

Hogy manapság gúnyosan nevetnek ránk az olyan szavak, mint empátia, együttérzés, szolidaritás, felebaráti szeretet, segítségnyújtás, mert a hatalom szisztematikusan öli ki a szótárunkból, csak hogy minél nagyobb legyen az engedelmes tábor, még nem jelenti azt, hogy Önök, akiknek ez az összeg a maguk sportágát sem nem viszi előre, sem nem hiányzik valójában, végig gondolják, mit tehetnének.

Eldönthetik, tartják a markukat, vagy a tisztesség és a sport eszméje okán (is) visszautasítják a pénzt. Mondván, nem, ilyen áron nem kell. 

De „Szó bennszakad, hang fennakad, Lehellet megszegik”. A többi - egyelőre - néma csend. Nem tudni, használ-e a megöntözés, a pártos honfivér, csak az, hogy ki tudja, lesz-e még alkalom arra, hogy megmutassák: Önök is emberek, akikbe szorult tisztesség.

Szorult?

 

Rádi Sándor Judit

 

(A cikk illusztrációja az internetről a nyilt levél szerzőjétől származik.)