Joomla Free Template by FatCow Hosting

A 101-es szoba

"A HÁBORÚ: BÉKEFOTÓ AZ 1984 CÍMŰ FILBŐL
A SZABADSÁG: SZOLGASÁG
A TUDATLANSÁG: ERŐ"
Nemrég törölték a másik Facebook accountomat. Bárkivel előfordulhat manapság, igen. Másfél milliárdnyian szorongunk itt, az Arcképcsarnokban, ahol magánszemélyek, csoportok, cégek és termékek találhatók, nyilván folyamatosan szűrik az oldalakat. Rádi Sándor Judit írása.

Sorra-másra olvasta az ember, hogy az utóbbi időben egyesek vagy nem tudtak belépni a Facebookra, netán törölték az oldalukat. És ha bárkinek nehézsége támadt, mindez szinte csak olyanokkal történt, akik általában két vicces videó és egy családi fotó között felszólaltak Óceánia történései miatt.

Volt még egy oldalam tehát, s ott a megjelent cikkeim linkjei telítették kizárólag az Idővonalat. Ha valaki tudni akarta, megtudhatta, ki a szerző – utolérhetőségemhez kétség sem fért.

És váratlanul érdekes dolog történt.                                                                   

Amikor felszólaltam az akkor még korlátozás miatt, nem angolul írtak vissza, hanem magyarul. És hol János, hol Feri (s valahány név a naptárba’) aláírással kaptam választ, mely szerint, mivel kiadom magam valaki másnak, ha nem igazolom magam, törlik az oldalt.                                                               

Nem kaptam választ (pedig többször is feltettem), vajon mit követtem el azzal, ha a cikkeim linkjeit felteszem egy oldalra, hiszen ezzel nem kiadom magam valakinek, túl azon, hogy nem árulok sem csodaszert, sem megváltást.

Válasz választ követett a süketek párbeszéde jegyében, mintha sosem olvasták volna a nekik írt soraimat, s akkor megkérdeztem, vajon ahol Szálasi, a Wehrmacht, netán Nick Griffin a profilkép, s épp ezért a tartalom is az, ami, az nem zavarja őket? Megírtam nekik azt is, bejelentettem néhány náci oldalt, posztot, és a rendszernek nem volt velük semmi baja.

Válaszul töröltek.

Felmerül a kérdés: vajon hol van a Facebook magyarországi központja? Ki fizeti őket, ki felügyeli a munkájukat? Amikor – még az ezelőtti eset előtt – a belépéshez kódot kaptam SMS-ben, magyar mobilszolgáltatótól jött. Ezen kissé elméláztam.

A HÁBORÚ:BÉKE                                                                                                      

A SZABADSÁG: SZOLGASÁG                                                                                        

A TUDATLANSÁG: ERŐ

Az 1984 világában, ami másutt a béke, ott a harcos felállás az alap, senki sem szabad, és mindenki tudatlan. 

Ismerős?

Ha a Fidesz marad kormányon, semmi sem változik, hanem egyre mélyül a helyzet. Most nem az a kérdés, hogy úgyis mindenki lop, ha hatalomra kerül, és akkor legyintünk egyet, és otthon maradunk. Most az a kérdés, hogyha a luxus szélsőjobb marad kormányon, egy szűk köré lesz az egész ország. Nem lelkekben számolva, hanem kézzelfoghatóan.                                                                                     

Erről szólt amúgy az utóbbi nyolc év.

Ahogy felfüggesztik, törlik az egyes oldalakat, amelyek tulajdonosai „csupán” a Nagy Testvér ellen harcolnak, ugyanakkor a sötét múlt árnyai előléphetnek a fénybe, hogy az ordas eszméket felélesztve újra állatot, legfőképpen ostoba bábokat csináljanak az emberből, az vajon mi?

Az nem kettős mérce, tisztelt hölgyeim és uraim, kedves barátaim! Hanem a hátborzongató irány.

Na, így ne menjetek el szavazni!

Rádi Sándor Judit