Joomla Free Template by FatCow Hosting

FELSZABADULÁS! FELSZABADULÁS! MEGSZABADÍTÁS! MEGSZABADÍTÁS!

A Demokrata Info publicistája elküldte a lap szerkesztőségének ünnepi gondolatait. A fotó illusztráció, Berlin-ben készült, Hitler hatalomra kerülése után.A Demokrata Info publicistája elküldte a lap szerkesztőségének ünnepi gondolatait.

 

Közeledik Peszách!

A nyolcnapos ünnep (idén 2015. április 3. estétől április 11. estéig) a felszabadulás emlékét őrzi, és azt idézi, hogy Izrael gyermekei a kétszáztíz esztendős egyiptomi rabság után, több mint 3300 évvel ezelőtt tömegesen kivonultak Egyiptomból. A kivonulás történetét – amely Mózes küldetését, a fáraó kérlelhetetlenségét, az Isten rendelte tíz csapás sorozatát, majd a zsidók menekülését beszéli el – Mózes második könyvének 1–15. fejezete írja le. 

Január 18. - Április 4.

A magyar zsidóság számára a másik nagy felszabadulást 1945. április negyedike fejezi ki. Talán még január tizennyolcadikánál is hívebben, de legalábbis avval egyenértékűen.

Az utóbbi dátum - mint tudjuk - a pesti gettó felszabadításának napját jelenti. A maradék magyarországi zsidók megmenekültek a legyilkoltatástól. A tényt, hogy a gettó - meg Auschwitz és számos más koncentrációs tábor - falait a szovjet Vörös Hadsereg katonái döntötték le, a túlélők utódai se felejtik. Április 4.-e és január 18.-a között szerves kapcsolat van.

Amiképpen a felszabadítók letörték az állami-társadalmi antiszemitizmus bilincsét a honi zsidóságról (ezután több évtizeden át a köztérben nem lehetett nyíltan zsidózni), akképpen a Horthy-korszakban fogant Szálasi-rezsim megsemmisítésével a magyarság (benne a magyar zsidóság) lehetőséget kapott, hogy levesse feudálkapitalista tehertételeit. Ne tévesszenek meg bennünket a későbbi idők kudarcai!

Ne higgyük délibáb-vezéreltnek a majd fél évszázados történelmi vállalkozást, amely - szereplőinek minden gyarlósága dacára - a magyar társadalom szabadságfokának növelésére irányult. Nem is teljesen eredménytelenül. A magyar népesség - a múlt ordasainak újracsaholása ellenére - felnőttebb 1945-ös elődjénél.

Ünnepeljük a szabadságot!

Hiába próbálták a májusfát is ellopni a nácik!

A tavasz se a Jobbiké!

 

Fekete György

 

A szerkesztő megjegyzése: A fotó illusztráció, Berlin-ben készült, Hitler hatalomra kerülése után.